hirdetes

Ezt biztosan nem tudtad gyerekkorunk kedvenc meséiről!

ZH
retro mesék


Egér a Marson régi magyar rajzfilm

Az Egér a Marson rajzfilmet ismered? Csak hogy folytassuk a galaktikus történetekkel, most vizsgáljuk meg közelebbről ezt a mesét, ahol a mindenki által kedvelt kis egér a Marson jár. A mese származása Németországból ered, ahol a müncheni Televíziós Programszolgáltató Iroda ötlötte ki, hogy gyerekeknek is készítsenek rajzfilmet a témában. Viszont a megvalósításhoz létrehoztak egy programot, amelyben gyerekek vehettek részt az alkotásban. Szóval akkor az Egér a Marson gyerekek által készült? Igen!
 

A rajzfilm létrehozásának programjában öt ország gyermekei vehettek részt, amiben Magyarországon kívül Ausztria, Jugoszlávia, az NSZK és Svájc vett részt. Természetesen ezekből az országokból sem mindenki vehetett részt a programban, a 6 és 11 éves gyerekeknek pályázniuk kellett, hogy őket válasszák ki, amely során először levetítettek nekik egy rajzos bevezetőt, amelyből kiderül, hogy egy egérke bekerül véletlenül egy űrhajóba és így a Marsra keveredik, majd megkérdezték a résztvevő gyerekeket, hogy szerintük mi lenne a jó folytatás, vagyis hogy szerintük mit csinálna az egérke a Marson. A pályázó gyerekek összesen 236-an voltak és a válaszaik alapján kiválasztották a legjobb 26 ötletet és így elkészülhetett a 26 részes sorozat az Egér a Marson rajzfilmhez. Tehát igen, ezt a rajzfilmet valóban gyerekek találták ki és írták az egészet!

De mitől is számít ez régi magyar rajzfilmnek? Ugyan az ötlet a németektől származik, de a megvalósítást már fele-fele arányban a jugoszlávokra és magyarokra bízták, így történt, hogy az első 13 epizódot a Pannónia Filmgyárban készítette egy teljesen magyar csapat.

Sajnos a magyar sajtó nem fogadta túl jól az akkori sorozatot, mivel úgy vélték, hogy káros lehet a gyerekek szellemi fejlődésének szempontjából.

Ki szerette Az idő urai című régi magyar rajzfilmet?

hirdetes

Úgy látszik a sci-fik világa teljesen magával ragadta az akkori rajzfilmgyárosokat, ugyanis a harmadik mesesorozat amit hoztunk nektek, szintén a jövőbetekintésről szólt. Az idő urai című régi magyar rajzfilmsorozat megszámlálhatatlan díjat söpört be, és nem csak Magyarországon, de nemzetközi vizekre evezve is klasszasikernek számított. 


A rajzfilm egy francia novella alapján íródott, és ugyancsak teljes egészében a Pannónia Stúdiónak köszönhetjük létrejöttét, de megmaradt francia-magyar műnek, hiszen egyszerre két rendező, egy francia, René Laloux és egy magyar, Hernádi Tibor dolgoztak együtt rajta.

A Pannóniában dolgozók egy kiforratlan rajzanyag alapján alkották meg a mesét, amit Moebius, egy híres karikaturista készített, de több olyan figura is volt, amit a filmstúdióban álmodtak meg. A forgatókönyvet viszont teljes egészében a franciáknak köszönhetjük.


Moebius Az idő urai rajzfilm bemutatásának időszakában több híres filmen is dolgozott, mint a Csillagok háborúja és a TRON. Így igaz lehet az állítás, miszerint a mese gyanúsan hasonlít sokszor George Lucas filmjére.


A mesét 1984-ben mutatták be Magyarországon, de ekkor már 2 éve játszották Franciaországban. A premier előtti vetítésre természetesen Hernádi Tibor is hivatalos volt, akinek elmondása szerint a franciák „elfelejtették” megemlíteni a magyarok munkásságát a filmen, így a mesét teljes egészében francia alkotásként vezették be.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!