hirdetes

Hat csodálatosan szép erdélyi vár

SZ.F.
Hat csodálatosan szép erdélyi vár

Barcarozsnyói vár

A Retyezát-hegység északi lábánál, a Hátszegi-medence déli peremén fekvő Malomvíz (románul Râu de Mori, németül Mühldorf) községtől 2,5 km távolságban található egy sziklás hegy ormán 726 méter tengerszint feletti magasságon. A Kende, majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. A 14. század második felében már állt a lakótorony, mely a vár magját képezte. 1519-ben várként (castrum) említik, tehát eddig az időpontig már megtörtént a lakótorony várrá való kibővítése.

A központi lakótornyot a XVI-XVII. század folyamán nagyjából háromszög alakban erős fallal vették körül, s a vár további erősítése érdekében a déli oldalon két sokszögű tornyot emeltek. A várat a törökök elfoglalták, és elhurcolták Kendeffy Ilona férjét, aki a fogságban halt meg. Evlija Cselebi 1661-ben járt falai között. A XVII. század vége felé az ismét a Kendeffyek birtokában volt uradalmaival együtt. 1671-ben még őrség tartózkodott benne. A vár a 18. századtól romos állapotban van. A négyzet alaprajzú toronynak három szintje maradt fenn korunkra, eredetileg ennél is magasabb lehetett. Déli oldalán szakadék óvta, a többi részen várfallal övezték a tornyot.

hirdetes
hirdetes

A 16-17. század során a várfal északnyugati részéhez egy épületszárnyat csatoltak, és kisebb bástyákkal is megerősítették a várat. Ez utóbbi építmények maradványai a helyszínen szintén jól megfigyelhetők. Egy, a várhoz kapcsolódó monda szerint Kendeffy Ilona Kolcvár ablakában ülve, lenfonalát addig kell fonja, míg az a mélyben rohanó Sztrigy vizébe ér: mert férjura a tatár rabságból csak akkor tér vissza. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor. A vár alatt 13. századi görögkeleti kápolna romjai állnak.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. Az erdélyi kopó jelenleg a... Tovább

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokan nem is tudják, de nem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarság Történelem Utazás