hirdetes

A Greenpeace szerint az eddigi legsúlyosabb erdőtűz tombol Csernobilnál

VN

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ez a legsúlyosabb erdőtűz az 1986. áprilisi katasztrófa óta. Még múlt héten érkezett a hír, hogy ég az atomerőmű 30 kilométeres sugarában 100 hektárnyi erdős terület. A hatóságok jelentették, hogy folynak az oltási munkálatok, és bár a helyszínen valóban megemelkedett a sugárzás, a lakott területeken mindenhol a megengedett szint alatt van a sugárzás. Mi az igazság valójában?

Súlyos tűz Csernobilnál

A tüzet még nem sikerült megfékezni

Bár napvilágot láttak olyan információk, hogy a tüzet sikerült megfékezni, még a mai napig égnek különböző erdőrészek az Index információi szerint. A 10 napja kirobbant tűz, ami akkor még jóval messzebb volt a felrobbant erőműtől környezetvédők szerint veszélyesen közel van a felrobbant reaktor szarkofágjához. A Greenpeace azt állítja, az általuk készített műholdképek alapján már csak másfél kilométer választja el a tüzet az említett ponttól. A hatóságok azonban mindenkit nyugtatnak: „Az atomerőmű, a radioaktív hulladékok tárolója és a többi fontos infrastruktúra nincs veszélyben”. Azt biztosan állíthatjuk, hogy az olyan rémhíreknek, hogy már meg is repedt a szarkofág nincs semmi alapja. 

Hogyan keletkezett a tűz?

A tüzet egy 27 éves férfi okozta, aki nem messze az egyébként lezárt 30 kilométeres tiltott övezet mellett lakik (a zóna, ahol a tűz van, a magas sugárzási szint miatt lakatlan). A tűzben nem sérült meg senki, és evakuálásra sem volt szükség. A férfi, aki az elszáradt növényzetet gyújtogatta, aminek eredményeként a tűz keletkezett vélhetően 5 év börtönre lesz ítélve.

hirdetes
hirdetes

Kell-e félnünk a sugárzástól?

És a kérdés, ami mindenkit érdekel: van-e okunk félni a megnövekedett sugárzási szint miatt, kell-e minimalizálnunk a kint tartózkodást? A hatóságok, és hazai szakértők véleménye szerint sem kell a csernobili tűz miatt tartanunk. Egyedül közvetlenül a tűzzel sújtott területeken emelkedett meg a sugárzási szint, de még itt sem haladja meg az egészségügyi határértéket. "A zónán kívülre semmilyen sugárzó anyag nem jutott ki"- nyilatkozta, egy az oltásban részt vevő képviselő. A kijevi mérések is azt mutatják, hogy minden rendben van, a lakott területeket nem éri semmilyen negatív hatás. Persze, sokan vannak, akik ezekkel a mérésekkel kissé szkeptikusak, amit teljesen megértünk, de az Európai mérések sem mutatnak ezzel ellentétes adatokat. Tehát egyelőre tényleg úgy tűnik, hogy minden rendben van. Nyugodtan szellőztess ki otthon, és ha szükséges menj ki a friss levegőre, de a tömeget került, a koronavírus miatt! 

Máskor is volt már tűz Csernobilban

Egyébként meg máskor is volt már tűz, az atomreaktor környékén. Talán az egyik legemlékezetesebb a vöröserdő lángra robbanása volt 2018-ban. A vöröserdő ugyanis az egyik leghalálosabb régió az atomreaktor közelében, nevét onnan kapta, hogy a fenyők a megemelkedett radioaktív sugárzási szint miatt teljesen vörösre színeződtek. Ez bár nem volt nagy kiterjedésű, annál veszélyesebb. 2015-ben volt a mostanihoz hasonlóan nagy, 400 hektáros tűz, amit végül a reaktortól 5 kilométerre fékeztek meg. Ebből kiindulva pedig nem kell rögtön a legrosszabbtól tartani. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mária Terézia

Mária Terézia: Mária Terézia, magyar királynőként II. Mária a Habsburg-házból származó,... Tovább

Heves megye

Heves megye: Heves megye Magyarország északkeleti részében, az észak-magyarországi régióban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld