hirdetes

Esztergom kihagyhatatlan látnivalói – Tavaszi kiránduló sorozat 4.rész

ZH
Frissítve: 2024.04.05

Tavasszal ahogy a természet is új életre kel, mi is egyre inkább kívánkozunk ki a szabad ég alá. Tavaszi kiránduló sorozatunkban bemutatjuk Magyarország legszebb és legérdekesebb tájait, ahol számtalan látnivaló és programlehetőség várja az oda látogatókat. A héten Esztergom és környéke kerül terítékre, így mindenképp érdemes elolvasnod a cikket, ha a környékére terveztek ellátogatni.

Esztergom látványosságai

Esztergom a Dunakanyar fővárosa


Amennyiben szeretnénk Magyarországot felfedezni, Esztergom az egyik olyan város, ami kihagyhatatlan. Számos dolog miatt érdemes egy városlátogatást szervezni Esztergomba, hiszen Duna-parti elhelyezkedésének köszönhetően egy igazi magyar festői város, amely ontja magából a történelmet. Az aktív pihenésre vágyók és a teljes kikapcsolódást kedvelők is megtalálják a városban számításaikat, nem mellesleg az is egy érdekesség, hogy egy hídon átsétálva már Szlovákiában találja magát az ember. Nézzük milyen kihagyhatatlan látnivalók vannak Esztergomban és környékén, amiket egyszer minden magyar embernek látnia kell!

1.    Esztergomi Bazilika


Leginkább a Bazilikáról híres Esztergom, legalábbis, ha kiejtjük a város nevét, mindenkinek egyből a bazilika képe ugrik be. Esztergom Géza fejedelem híres székhelye volt 972-ben, de a bazilika csak 1856-ban lett felszentelve, ugyanis előtte a Szent Adalbert székesegyház állt a helyén. Az Esztergomi Bazilika Magyarország legmagasabb épületének számít és Európa öt legnagyobb temploma között is szerepel. A székesegyház lecserélésére azért volt szükség, mert a 19.században szerették volna elérni, hogy Esztergom a magyar kereszténység grandiózus székhelyévé váljon.

hirdetes
Érdemes nem csak kívülről megcsodálni az épületet, hanem belülről is körbe járni, ugyanis a kupolákban sétálva különböző termekbe juthatunk, ahol különböző kiállításokat nézhetünk meg. Semmiképp se hagyjuk ki a kupolakilátót és a panoráma kávézót, ahonnan egy kávét iszogatva teljes pompájában nézhetünk le a városra.

hirdetes

2.    Esztergomi vár


Ha már a Bazilikánál járunk, ne felejtsük el, hogy közvetlenül a szomszédságában helyezkedik el az Esztergomi Vár is, amit egy 50 méteres magaslatra építettek Géza fejedelem idején. Az idő teltével folyamatosan fejlesztették a várat és egyhamar a Magyar Királyság fontos szereplőjévé vált. A vár gyakran gazdát cserélt, ugyanis egyszer a török birodalomhoz tartozott, egyszer a Habsburg-okhoz, így az évek során jelentősen „elhasználódott”. Az elmúlt évtizedekben azonban folyamatos fejlesztéseken megy keresztül az egész vár, és próbálnak mindent rekonstruálni. 

Lapozz a következő oldalra, ha tudni szeretnéd milyen látványosságok várnak még Esztergombam.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vígszínház

Vígszínház: a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. Három... Tovább

Ilona-völgyi vízesés

Ilona-völgyi vízesés: A Magyarországon található 2 vízesés egyike. A Mátrában találjuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Utazás
X
Kövess minket facebookon!