hirdetes

Ezeket a finomságokat ettük 1990 előtt! Emlékszel még?

B.Á., ZH
Ezeket a finomságokat ettük az 1980-as években! Emlékszel még?

(Fotó forrása: Wikimédia/Illustratedjc)

Az ömlesztett sajt

A Budapesti Tejipari Vállalat abban is segített nekünk, hogy szendvicsünkre krémsajt kerüljön! A Boci krémsajt abban az időben kétféle ízben létezett, amit tubusból lehetett kinyomni, de az igazi sikertermékeket innovatív csomagolásban hozták forgalomba. A Krehalon tömlőbe töltött ömlesztett sajtok jobban tárolhatók voltak, ráadásul még olcsóbbak is, mint a tubusos verziók. Én legjobban a legolcsóbbat szerettem, ami pedig nem volt más, mint a Víkend sajt! 

És még mindig sajt, megjelent a Mackó!

Mackósajt, Brumisajt, ismerős valamelyik? Biztos vagyok abban, hogy a Mackót mindenki ismeri, ugyanis ez a sajt még ma is kapható, és sokan szeretik szerencsére! A Mackó-, és  Brumisajtot kezdetben hosszúkás dobozba töltöttél, később jelent meg a kör alakú, vagy a nyolcszögletű doboz, ami ma is divatban van. A négyzetes formát a Vas Megyei Tejipari Vállalat részesítette előnyben, az ő dobozaikban került forgalomba a kolbászos-, a sonkás-, és a Royal sajt. A kördobozt pedig a Budapesti Tejipari Vállalat kedvelte inkább, az ő termékeik voltak a Derby-, a Tettye-, illetve a Csárdás sajt. 

hirdetes
hirdetes

A hitlerszalonna

A hitlerszalonna (vagy Hitler-szalonna) egy kemény, szeletelhető lekvár. Azért nevezték el Adolf Hitlerről, mert a második világháború végén találták ki. Bizonyos források szerint Hitler parancsba adta a birodalom vegyész-kémikusai számára, hogy találják meg a megoldást a birodalomban várható éhezés megelőzésére, az élelmezés válságos helyzetére. A megszületett megoldás egyaránt tartalmazott emberi fogyasztásra alkalmas állati és növényi anyagokat, fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat is. Ekkor terjedt el Németországban, majd Magyarországon is. A romló élelmiszerellátást próbálták jobbá és változatosabbá tenni vele a katonák és a civil lakosság számára is. Napjainkban is lehet kapni, hivatalosan sütésálló lekvárnak hívják, hasonlít a gyümölcssajthoz. Ez a lekvárféle kerül pl. a buktába is. 

Még ma is imádnánk – A joghurthab

A Budapesti Tejipari Vállalatnak köszönhetjük ezt a remeket is! Zöldalmás-, epres-, citromos-, és meggyes ízekben lehetett hozzájutni, ma már sajnos nem lehet még hasonlót sem kapni, pedig ennél egyedibb tejterméket elképzelni is nehéz lenne…Egyelőre ennyi ételt hoztunk nektek, de természetesen van még több is! Alább találhattok egy szavazást, ha azt szeretnétek, hogy cikkünknek legyen folytatása, akkor szavazzatok egy igennel! 

Szeretnél még több régi ételt megismerni?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Müpa Budapest

MÜPA: A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek maradéktalanul megfelelő,... Tovább

Korond

Korond: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Aki szeret emléktárgyakat gyűjtögetni... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!