hirdetes

Lesz-e fehér karácsonyunk! Nézzük az esélyeket!

Sz.F.

Mindenki szeretné, hogy fehér karácsonyunk legyen, vagyis azt, hogy december 24-én a legtöbb magyar települést hóréteg borítsa. Most megnézzük, mekkora esélyünk van rá idén! 

Fehér karácsony Magyarországon

Szeretnéd, hogy legyen idén fehér karácsonyunk?

A tudomány folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontokkal alátámasztott számításokkal sem lehet hét-tíz napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást. Ezt csak azért mondom el, mert a mostani cikkben leírtak még változhatnak, ugyanakkor hozzáteszem, hogy nem lesz nagy változás valószínűleg! 

A fehér karácsony sajnos egyáltalán nem általános jelenség Magyarországon. Hogyha megnézzük a budapesti adatok sorát, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján hótakaró. Az arány természetesen még rosszabb, ha azt keressük, hogy mind a három napon legyen hó: erre ugyanis átlagosan ötévente kerül sor, Budapesten mindössze 15 alkalom volt az utóbbi 100 évben, amikor az ünnep mindhárom napján legalább öt centiméteres volt a hóréteg, a leghavasabb karácsony 1935-ben volt, ekkor 30 centiméteres hóréteg alakult ki az ünnep első napján, viszont öt centimétert olvadt az ünnep végére. 

hirdetes

Sajnos már a XX. században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony esélye folyamatosan csökken világszerte, a szakértők szerint ez a tendencia nem is fog megfordulni, leginkább a klímaváltozás miatt. Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy idén sem számíthatunk fehér karácsonyra, főleg, ha azt nézzük, hogy november közepén még vígan pólóban lehet szaladgálni a szabadban…Két évvel ezelőtt is tavaszias idő volt karácsony táján, a déli országrészben 15 fokot is mértek. Fehér karácsonyhoz pedig két dolog kell: hideg, és csapadék. Fagypont alatti hőmérséklet szükséges az 1500 méteres vagy a feletti magasságban, ahol a csapadék képződik, és nulla fok alatt kell lennie a talajig vezető légrétegnek is. 

hirdetes

A földfelszín esetében már lehet egy kis engedmény, ha ugyanis ott enyhe pluszt mérünk, attól még a hó képes megmaradni, a tapadó hó pedig tökéletes hóember építéséhez. Ha a talajon is fagypont alatti a hőmérséklet, akkor találkozhatunk porhóval, amit a szél könnyedén felkap. Na, de hagyjuk most már a statisztikákat, nézzük, mire számíthatunk idén karácsonykor, a következő oldalon elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar történelmi zászlók

Magyar történelmi zászlók: A magyar történelmi zászlók csoportja 1985 óta része a magyar... Tovább

Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály: személyében az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőről beszélhetünk.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország