hirdetes

Lesz-e fehér karácsonyunk! Nézzük az esélyeket!

Sz.F.
Fehér karácsony Magyarországon

Népi hagyományok és a fehér karácsony

Fehér karácsony – Ha Katalin…

A régi öregek megfigyelései igencsak helyén valóak voltak, sőt a mai napig megállják a helyüket. Így csöppet sem véletlen, ma is aktuális a mondás, mi szerint: Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Nos, Katalin napján, november 25-én bőven fagypont fölé emelkedett a hőmérők higanyszála. Már pedig mindez igencsak jó hír a karácsonyi időjárásra előretekintve. 


 
2100 körül már csak minden huszadik évben lesz majd hó az ünnepek alatt. Olvad az északi jégsapka. A potsdami klímakutató intézet munkatársai szerint már most is kisebb eséllyel lesz fehér a karácsony, mint száz évvel ezelőtt, a helyzet pedig egyre csak romlani fog. Friedrich-Wilhelm Gerstengarber elmondása szerint a kutatásban a Berlinben mért hóvastagságot vették alapul, minden év december 24-25-26-án.

hirdetes

1900 körül 20%-os esélye volt a fehér karácsonynak, vagyis közel minden ötödik esztendőben borult fehérbe a táj. Napjainkban 15%-ra tippelik a valószínűséget (minden hetedik évben havazik), száz év múlva viszont már alig lesz 5%-os, vagyis minden huszadik évben lesz csak hó e három napon – ez közel háromszoros romlás. Oslóban se jobb a helyzet, ott a pár évtizeddel ezelőtti 150 sífutásra alkalmas napból 2000-re már csak 100 nap maradt. Műholdas kutatások szerint az elmúlt harminc év alatt közel 2 millió négyzetkilométernyi “jégsapka” tűnt el az északi féltekéről.

hirdetes

Fehér karácsony 2018-ban

A jelenlegi előrejelzések szerint egyáltalán nem várható havazás Magyarországon karácsony idején. Szenteste 1-4 Celsius fokot mérhetünk, kevés esővel, karácsony első napján is lesz csapadék, de nem hó. Szilveszterre viszont megérkeznek a mínuszok, december 31-én 0 és -2 Celsius fok körül alakul a hőmérséklet. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csapatépítő tréning

Céges rendezvény, csapatépítő tréning, vacsora? Tökéletes alkalom arra, hogy a kollégák... Tovább

Pilis

Pilis: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Pilis vagy Pilis hegység egy földrajzi kistáj és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország