hirdetes

Szellemkastély hazánkban – ide érdemes ellátogatnod, ha borzongásra vágysz ősszel

TK, ZH
Fekete-kastély

1912 nyarán egy helyi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, aki a kastély szakácsnője volt. Ezt követően két évvel a kastélyt korábban megvásárló testvér, Jenő lett öngyilkos az épület falain belül a hetvennegyedik születésnapján.


Szerelemféltések, öngyilkosságok és gyilkosságok otthona


Nedeczky Jenő halála után a kastély számos gazdát tudhatott magának – egészen addig, amíg egy pesti ügyvéd kezei közé nem került. A későbbiek folyamán ugyanakkor ős is véget vetett életének, miután feleségét hűtlenségen kapta. Ezen a ponton még egy halálesetről is tudomásunk van – az özvegy későbbi vőlegénye szinten saját kezei által halt meg, miután értesült arról, hogy felesége másba szerelmes. 

hirdetes


Évek múltán ugyanakkor a több férfit elfogyasztott nőt is utolérte a baj – egy körözött férfivel, Kaály Nagy Adorjánnak került közelebbi viszonyban, aki azt hazudta az asszonynak, hogy tengerésztiszt, alföldi földbirtokos. Kifosztotta a nőt, majd eltűnt.
Ekkor az özvegy a kastély eladására kényszerült, ami egy nyugalmazott miniszter kezére jutott, aki román feleségével költözött az épületbe a második világháború idejében. A férfi kettőshírszerző volt – látszólag a németeké, de a szovjeteknek és az angoloknak is szerzett információkat. Szintén öngyilkosságba menekült 1945 februárjában, miután nagyobb valószínűséggel lebukott az információ áramoltatásával kapcsolatban. Ez szám szerint már a negyedik öngyilkosság, az ötödik halálesetnek számított.


Babona egy szép lassan haldokló épületben


A tragikus halélesetek után volt egy rövidebb időszak, amikor az épület üdülőként üzemelt, mégis ma már elhagyatott, mely állapotán is látszik. Falai omladoznak, a vandálok pusztításának nyomai, illetve a leszakadó mennyezet jelzi csupán, hogy itt valaha jártak emberek.

hirdetes


Mégis, főleg ősszel, van egy kisebb vadregényes romantikája. Mégis, a történetének ismeretében méltán gondolhatjuk elátkozottként a kastélyt, a feliratot olvasva nem véletlen torpanunk meg egy pillanatra kirándulásunk során…


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Bencés Apátság: A tihanyi apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!