hirdetes

Fényűzés mesterfokon: Miről mesélnek nekünk a pompás Fertődi Esterházy-kastély falai?

VN, ZH

A legendás Fertődi Esterházy-kastélyról már biztos mindenki hallott, ha valaki Sopron környékén járt már valaha, az pedig minden bizonnyal látta is ezt a monumentális, és fényűző épületet, aminél már csak a kertje monumentálisabb és fényűzőbb! De vajon milyen érdekes történet rejlik az impozáns épület falai között, miről mesélnek nekünk a régi kincseket rejtő szobák?

Fertődi Esterházy-kastély története

A Fertődi Esterházy-kastély bemutatása

A Fertődi Esterházy-kastély sokak számára biztosan nem ismeretlen, hiszen nemcsak Fertőd városának egyik fő nevezetessége, hanem az egész régiónak, sőt Magyarországnak is. Az épületet megálmodójáról Esterházy (Fényes) Miklósról nevezték el. A kastély pompájához több építész is hozzájárult: Martinelli, Jacoby és Hefele Menyhért is kivette a részét abból, hogy a mai napig csodálhassuk ezt a valóban impozáns épületet, ami egyébként a mindennemű elfogultság nélkül, bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. Nem véletlen, hogy a 18. századi barokk kastélyt a „Magyar Versailles”-nek is szokták nevezni. A maga idején ehhez mérten hazánk egyik fő kulturális központja is volt, ma kiemelkedő turisztikai érték.

A Fertődi Esterházy-kastély története

hirdetes

Bár azt gondolná az ember, hogy a Fertődi Esterházy-kastélynak egyszerű története van, a gazdag Esterházy-ak megépítették, gondozták, és most pedig kiállításként megnyitották a nagy világ számára, ennél kicsit több csavarral gazdagított a történet, de kezdjük rögön a legelején. A mai kastély helyén korábban az 1720-ban Esterházy József irányításával megépített, U alakú sarródi vadászkastély állt, amit később kibővítettek és nem kicsit átépítettek. Ekkor még nem volt település itt, a kastély a határban volt, de mire elkészült a fényűző épület egy új település jött létre körülötte, a mai Fertőd, bár akkor még Eszterházának nevezték stílusosan. A kastély felépült, megtöltötték értékes műtárgyakkal, az akkori kor valóságos luxuscikkeivel, hazánk igazi kulturális paradicsomává vált, amit a kor legnagyobbjai látogattak, minden történt, ahogy történnie kellet egészen Esterházy Miklós herceg haláláig. Ekkor ugyanis oly magasak lettek az adósságok, hogy a birtokok zálog alá kerültek. Unokája, III. Miklós rákényszerül a kincsgyűjtemények egy részét a magyar királyi államnak eladni, csak 1898-ban került vissza a családhoz, majd a második világháború után államosították az egész birtokot. Ezekben az időkben a fénye megkopott, többek között laktanyaként használták, az igényes padló burkolatán hadi gépjárművek mentek át, dísztermeiben istálló üzemelt. Ezeket az állapotokat azóta már megszűntették, és a kastély szinte már a teljes pompájában ragyog, ezt biztosra mondhatjuk, hiszen magunk is meglátogattuk, élményeinkről a következő oldalon számolunk be, valamint képeket is mutatunk.

hirdetes

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen ma a Fertődi Esterházy-kastély, akkor lapozz, mert a következő oldalon mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

A 12 pont

12 pont: A 12 pont volt az 1848. március 15-én kitört pesti forradalom követeléseinek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás