hirdetes

Fényűzés mesterfokon: Miről mesélnek nekünk a pompás Fertődi Esterházy-kastély falai?

VN
Fertődi Esterházy-kastély története

Ilyen most a Fertődi Esterházy-kastély

Nemrégiben jártunk Sopron környékén, és természetesen a legendás Fertődi Esterházy-kastélyt is útba ejtettük. Nem nehéz már messziről kiszúrni az impozáns épületet, közelebb érve hozzá igen kiemelkedik a környezetéből a monumentális, mégis kecses, részletesen kidolgozott épület, és hatalmas udvara. A kastélyban a díszudvar háromnyílású pompás kovácsoltvas kapuval nyílik. A kastélyegyüttes részeként megmaradt épületek, építmények: az egykori gazdasági igazgatóság épülete, az egykori muzsikaház (ami ma múzeumként illetve polgármesteri hivatalként funkcionál), a hajdani lovarda épülete, a szálloda és vendéglő épülete, a főépület főbejáratával szemben található két őrségi épület, a volt Marionett színház épülete és a Kelemente-patak festői szépségű, a kastély fertőszéplaki tengelyében lévő hídja. Az együttes középpontja a kastélyépület, innen 3 végtelenbe vesző sugárút indul. Bár nem a teljes pompájában, de méltó módon áll a kastély, kívülről bárki számára ingyenesen megtekinthető, a kertet, valamint a rózsakertet is be lehet járni, de az épület belsejét csak vezetett túra során lehet bejárni. Ilyen túra minden fél órában indul, a belépő 3500 Ft. 

hirdetes

A Fertődi Esterházy-kastély belseje

A vezetett túra során volt szerencsénk megnézni a pompás kastély belsejét is, ami valóban a fényűzés mesterfoka, díszes festmények, kristály csillárok, aranyozott berakások, milliókat érő ódon bútorok, a világ minden tájáról származó luxuscikkek, hatalmas terek fogadtak itt minket. Minden teremben, minden szobában más-más látnivaló, érdekesség, mindenhol volt egy-két igazán különleges darab, amit meg lehetet csodálni, de ezen kívül úgy összességében a kompozíció is tökéletes volt. Bár a bútoroknak, díszkárpitoknak csak a kisebb hányada tartozott valaha a kastélyhoz, nagyobb része más kastélyokból és palotákból származik.

hirdetes

A Fertődi Esterházy-kastély udvara és kertje

A kastély körül a kor szokásainak megfelelően franciaparkot alakítottak ki, majd az idők folyamán ezt angolparkká alakították, a parkot sajnos sokáig hanyagolták, de Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit rendbe hozatta. A kastélyhoz tartozik egy rózsakert is, ami telis-tele van csodaszép, egzotikus rózsákkal, romantikus rózsalugasokkal. 
 

Hogy milyen is ma a Fertődi Esterházy-kastély, azt nézzétek meg ti is ezeken a képeken! Kattintsatok a képre, lapozzárok végig, és likeoljátok a kedvenceiteket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony napja: Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus... Tovább

Gönc Árpád

Gönc Árpád: a modernkori Magyarország elnöke, aki két cikluson keresztül gyakorolta a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás