hirdetes

Vége a jó világnak az Egyetemeken! - Súlyos pénzeket fizethet, aki diplomázni szeretne 2022-től

ZH

2020-ban a kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány következtében, akik 2021 augusztus 31-ig államvizsgáznak, azoknak nem kötelező az államilag elismert nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez, amivel közel 140 ezren kaptak diplomát papír nélkül a pandémia első két évében. Idén azonban már nincsen amnesztia, 2022-ben már szükséges a nyelvvizsga a diplomához, nézzük meg mennyibe kerülnek most a felkészítők és a vizsgák!

fizetős lesz az egyetem

Eltörölték határozatot miszerint nem kell nyelvvizsga a diplomához


Sokan még reménykedtek benne, hogy idén még marad a szabályzat, miszerint nem kell nyelvvizsgázni a diploma megszerzéséhez, de sajnos idén már nem lesz nyelvvizsga-amnesztia. A nyelvoktató intézmények attól tartottak az elmúlt időszakban, hogy óriási lesz a kiesés az elmúlt két évre vonatkozó szabályok miatt, azonban most újra várhatják a jelentkezőket. Az Oktatási Hivatal közzétett adatai szerint, míg a vizsgázók száma csökkent az utobbi időszakban, azonban a teljesítmény nagymértékben javult, sőt 2017 óta már kétszeresére nőtt azok száma is, akik a nyelvvizsgával egyenértékű érettségi vizsgát rakott le.

Több jelentkező van a nyelvvizsga központokban


Jelenleg kilenc akkreditált nyelvvizsgaközpont van az országban, ahol online lehet vizsgát tenni – árulta el az Oktatási Hivatal, valamint a Cambridge Assessment English és a Goethe Institut nemzetközi nyelvvizsgák is egyenértékűek az államilag elismert magyar nyelvvizsgákkal, amivel segítenék a fiatalokat a bizonyítványszerzésre.

hirdetes

Mennyien nyelvvizsgáznak?


Az állam minden 35 év alatti, első vizsgázónak utólag visszatéríti a nyelvvizsga díját, amennyiben sikeresen megcsinálta, az adatok szerint már több, mint 130 ezren részesültek ebben a támogatásban. 2021-ben az összesített adatok alapján 85 504 ember futott neki a nyelvvizsgának, amiből 62 216-an, tehát a próbálkozók 73 százalékának sikerült sikeresen levizsgáznia. Az érettségik száma, ami a legalább középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgával egyenértékű, ugyanebben az évben 21 110 volt az Oktatási Hivatal szerint.


Mivel sokan külföldön szeretnének tovább tanulni, ezért sokakat nem érintett a nyelvvizsga-amnesztia, és ezért a nyelvvizsga központok nem számítanak jelentős változásra a vizsgázók számának csökkenésében. Míg korábban nagyobb számban terveztek angol nyelvterületű országban tanulni vagy esetleg munkát vállalni, addig most inkább egyre többen szeretnének más európai országokat is kipróbálni. Ezért általában a legnagyobb népszerűségnek a C1 komplex nyelvvizsga, illetve az IELTS szintfelmérő vizsga örvend, míg az utóbbira 88 800 forintért készítenek fel, és a nyelvvizsga ára 67 000 forint, a nyelvvizsga felkészítő pedig 115 200 forint és a vizsga C1-es szinten 64 000 forint.

hirdetes

Nézd meg mennyibe kerül majd lediplomázni! Katt a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Advent

Advent: a téli, azon belül pedig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény. Advent a... Tovább

Csernobili atomkatasztrófa

Csernobili atomkatasztrófa: a modern kor legnagyobb atombalesete, mely közvetve a mai napi szedi... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek