hirdetes

Miért és hogyan ápold fogaidat a koronavírus idején?

Szatmári Szabina

A fogmosásba senki sem gondol bele túl mélyen. A legtöbben nem is saját egészségük megőrzéseként, hanem egy szükséges nyűgként tekintenek rá, amire az embert a gyerekkorában szoktatták rá a szülei. Azonban mivel az ember a száján keresztül viszi be a legtöbb dolgot a szervezetébe (ahogy a koronavírust is), mostanában még fontosabb odafigyelni a tisztaságára, mint valaha.

Koronavírus és a fogápolás: Miért rendkívül fontos?

A rendben tartott szájhigiénia drasztikusan csökkenti a szájban élősködő baktériumok számát, ráadásul a száj állapota közvetlenül kihathat a test más részeinek épségére is – különösen, ha az ember immunproblémákkal küzd.

Hogy kordában tarthasd szád élővilágát, és elkerülhesd a sürgősségi fogászati ellátást a járvány idején (na és persze máskor is), fontos, hogy odafigyelj fogaid, fogínyed, és általánosságban szád ápolására. A következőkben erről lesz szó!

Fogkrém, fogkefe, fogselyem

Kritikus fontosságot képviselnek az olyan megelőző intézkedések, mint a fogmosás és a fogselymezés, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikortól korlátozzák ismét az orvoshoz járást. Elengedhetetlen tehát, hogy naponta kétszer is fogat moss, illetve fogselymet is használj. E mellett ügyelj rá, hogy rendszeresen fogyassz vizet is, ezzel is megnehezítve a lepedék és a baktériumok lerakódását a szádban.

A legjobb eredmények érdekében érdemes elektromos fogkefét használni, ezek ugyanis a leghatékonyabbak a baktériumok eltávolításában. Fogkrém terén nem mindig a természetes összetételű a legjobb választás – fontos, hogy a készítmény sok fluoridot tartalmazzon, ami segít megelőzni a lyukas fogakat.

hirdetes

A közhiedelemmel ellentétben a recept nélkül kapható szájvizek túlnyomó többségében nincs elég alkohol, hogy a legtöbb baktériumot és vírust elpusztítsák az ember szájában. Amikor egy termék azzal reklámozza magát, hogy a baktériumok 99,9%-át elpusztítja, akkor itt általában a fogak körül lerakódó lepedékről van szó.

Ha megfáztál, vagy influenzás vagy, akkor érdemes inkább hidrogén-peroxidos oldattal gargalizálni. Fontos, hogy 3%-osnál ne használj erősebb hidrogén-peroxidot, különben erős irritációt érzel majd. Oldj fel egy keveset belőle kétszer annyi vízben, és már kész is. Ezt az oldatot csak hetente néhány alkalommal használd, és csak akkor, ha irritációt érzel, vagy éppen most jössz ki egy megfázásból vagy influenzából. Ha túl gyakran használsz hidrogén-peroxidot, akkor azzal tönkreteheted a szád hasznos flóráját és biológiai ökoszisztémáját, teret adva ezzel a gombás fertőzéseknek.

hirdetes

Tisztítsd meg és cseréld gyakran a fogkefédet

A fogkefe szálai között igazi baktériumtenyészetek alakulhatnak ki, és sokféle gombás fertőzés is élősködhet rajtuk. Mivel mostanában fokozottan kell ügyelni a higiéniára, érdemes naponta lemosni a fogkefét egy kis hidrogén-peroxidos oldattal, illetve egy száraz, tiszta helyen tárolni azt, amikor nincs használatban. Amennyiben elektromos fogkefét használsz, tartsd azt a tokjában, és helyezd fel a fejvédőjét is.

Használat után hagyd, hogy száraz helyen száradhasson meg a fogkeféd, lehetőleg minél távolabb a WC-től, ugyanis az lehúzáskor ürülékanyagokat szórhat a levegőbe.

Egy igazán jó fogkefének puha szálai vannak, lekerekített heggyel. Persze még a legjobb fogkefét is le kell cserélni idővel, mert a szálak elhajlanak és összekócolódnak majd. Lehetőleg háromhavonta válts fogkefét, például minden évszak elején, hogy könnyebb legyen követni. Ha elektromos eszközt használsz, akkor ugyan ilyen gyakran cserélj fejet rajta.
 

Cikkünk még nem ért véget! Ha szeretnél további fontos információkat megtudni, hogy mire figyelj még oda a szájápolás során, kattints a következő oldalra! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Erzsébet híd

Erzsébet híd: Budapest főhídjainak egyike, sőt az egyik legjellegzetesebb hidunk, mely... Tovább

Szepesi György

Szepesi György: magyar rádiós sportkommentátor, „az Aranycsapat tizenkettedik... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!