hirdetes

Félsz a fogorvostól? Így győzd le a fogászati szorongást

SzSz
Ne félj a fogorvostól: Így győzd le szorongásod!

5. Kérj lelki támogatást

Rengeteg páciens kéri meg egy rokonát vagy barátját, hogy kísérje el a fogorvoshoz. Egyes orvosok még a rendelőbe is beengedik majd kísérődet, ha ettől nagyobb biztonságban érzed magad.

6. Találj valamit, amivel elterelheted a figyelmedet

Sokan nehezen tudnak másra koncentrálni, amikor a fogorvos székében ülnek. A fúró sikolya és az egyéb eszközök zaja könnyedén érzéki túlterhelést okozhat, amit kevesen tűrnek szemrebbenés nélkül.

Próbáld meg tehát kizárni ezeket, és olyan gondolatokra összpontosítani, amelyek elterelik a figyelmedet attól, ami történik. Ha hosszabb beavatkozás előtt állsz, kérdezd meg fogorvosodat, hogy nem dughatod-e be a fülhallgatóidat egy kis zene- vagy hangoskönyv-hallgatásra.

hirdetes

7. Használj tudatossági technikákat

hirdetes

A szorongás és a félelem az elméből fakad, de ha képes vagy különféle módszerekkel ellenállni ezeknek, akkor jelentősen lenyugtathatod magadat. Amikor szorongást érzünk, légzésünk rendszertelenné válik, és nehezen kontrollálható. Próbáld meg egyenesbe hozni légzésedet már a váróban és a fogorvosi székben is. Lassan lélegezz be és ki. Ha úgy érzed, hogy szorongásod kezd kezelhetetlenné válni, akkor végy 5-10 lassú, mély levegőt, és ugyan olyan lassan is engedd ki őket.

Ha még ez sem segít, akkor próbáld meg sorban ellazítani tested minden izmát a fejedtől lefelé haladva. Használd fel tudatodat és energiádat a feszültség feloldására, először a homlokodban, majd az arcod két oldalán, a nyakadon, a mellkasodon, és így tovább, lefelé.

8. Jutalmazd meg magad

Egy jó jutalomrendszer megerősítheti benned azt a tudatot, hogy igazából egy pozitív élmény ez az egész fogorvoshoz járás – még akkor is, ha közben nem is érezted így.

Egy vizsgálat vagy kezelés után jutalmazd meg magad valamivel, hogy valami pozitívat is köthess a fogorvos-látogatáshoz. Ülj be egy új filmre a moziban, menj el a strandra, vagy hívd át barátaidat egy szórakoztató estére. Ha mást nem is teszel, töltsd a nap hátralévő részét pihenéssel – megérdemled!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hortobágyi csárda

Hortobágyi csárda: 1699 nyarán építették meg a hortobágyi csárdát, melynek kocsmárosát... Tovább

Füzéri vár

Füzéri vár: A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében... Tovább

Tovább a lexikonra