hirdetes

Félsz a fogorvostól? Így győzd le a fogászati szorongást

SzSz

Ha a fogorvos szó hallatán végigfut a hátadon a hideg, akkor nem vagy egyedül ezzel. Ha van az embernek egy félelme, amit nehezen hagy ott a gyerekkorában, akkor az a fogorvostól való rettegés.

Ne félj a fogorvostól: Így győzd le szorongásod!

Ez a félelem olyan gyakori, hogy külön nevet is kapott, és általában fogászati szorongásként, vagy fogászati félelemként szokás emlegetni. Persze az ember nehezen tudja megállapítani magáról, hogy milyen fóbiákkal küszködik, hiszen egyes félelmek teljesen természeteseknek tűnhetnek számára. Általánosságban azonban, ha tudod, hogy fogorvosi ellátásra van szükséged, mégis kerülöd a rendelőt, akkor jó eséllyel fogászati szorongással küszködsz. Az ilyen emberek csak akkor hajlandók elmenni a fogorvoshoz, ha már kibírhatatlan, kínzó fogfájás gyötri őket.

A fogászati szorongásban szenvedők gyakran irracionálisan rosszul érzik magukat, ha a fogorvosi ellátásra terelődik a szó, és még alvási zavarokat is tapasztalhatnak a rendelőbe látogatás előtti napon. Egyesek már a váróban is pánikrohamot kaphatnak, és akár légszomj is felléphet náluk, amikor a rendelőbe lépnek.

A fogászati fóbiáról úgy tartják, hogy egy rossz fogászati élmény válthatja ki. A dolgokon nem segít, hogy a váróban a percek óráknak érződhetnek.

Ha úgy véled, hogy te is fokozottan félsz a fogorvostól, és fogászati szorongásban szenvedsz, akkor ne aggódj – van megoldás! A következőkben néhány hasznos tanácsot olvashatsz arról, hogy hogyan szállj szembe és győzd le végre ezt a félelmedet, hogy legközelebb bátrabban és magabiztosabban látogathass el fogorvosodhoz!

1. Keress másik fogorvost

Ha volt már rossz tapasztalatod a fogorvosnál, akkor nem csoda, hogy hezitálsz, ha újra el kell látogatnod hozzá. A fogorvosoknak nem csak arra terjed ki a felelősségük, hogy biztosítsák fogaid és szád egészségét, hanem arra is, hogy egy minél kellemesebb kezelést kínáljon számodra. Nem szabadna semmilyen okot adniuk arra, hogy félj tőlük.

hirdetes

Ha tehát korábban egy fogorvostól rossz tapasztalatokkal jöttél el, akkor elképzelhető, hogy itt az ideje valaki másra bízni fogaid épségét. Valakire, aki tisztában van félelmeiddel, és a lehető legkíméletesebben bánik veled.

A Rosental Fogászati Központjában nem kell félned, hiszen az ott dolgozó fogorvosok és asszisztensek 100%-ban figyelnek igényeidre és segítenek ellazulni a fogászati kezelés előtt. Ha profik kezében szeretnél lenni, ahol fájdalommentes lesz fogászati kezelésed, akkor bátran ajánljuk számodra profi csapatukat, kérj időpontot rendelőjükbe az alábbi linkre kattintva: Fájdalommentes fogászat Budapest!

2. Menj el egy egyszerű vizsgálatra

Elképzelhető, hogy régen voltál legutóbb fogorvosnál. Ahelyett tehát, hogy rögtön fejest ugranál egy intenzívebb kezelésbe, eleinte csak tapasztald meg, hogy milyen egy jó fogorvos székében ülni. Kérj egy általános vizsgálatot, és esetleg egy tisztítást.

Ez egy nagyon egyszerű lépés, ami semmilyen kellemetlen beavatkozást nem igényel, mégis segít megismerkedni az orvossal, és belerázódni ebbe az egészbe!

3. Válassz korai időpontot

Senki sem szereti várakozással tölteni az idejét, ha nem ismeri a végkifejletet – gondolj csak a legstresszesebb állásinterjúidra és vizsgáidra. Ha egész nap arra várakozol, hogy végre túl legyél a fogorvoson, akkor az csak rontani fog pánikodon és szorongásodon.

hirdetes

Éppen ezért kérdezd meg, hogy melyek a legkorábbi időpontok, amelyeikre lecsaphatsz egy számodra megfelelő napon. Ha sikerül például délelőttre vagy reggelre foglalnod egyet magadnak, akkor túl leszel az egészen, mielőtt rendesen felébrednél.

Továbbá, minél kevesebb pácienst kell fogadnia a fogorvosnak előtted, annál kevésbé valószínű, hogy a te időpontodnak kell csúsznia egy-egy elhúzódó kezelés miatt.

4. Tudasd a fogorvossal, hogy szorongást érzel

Ha fogorvosod tud félelmeidről, akkor az már fél siker. Tudasd vele, hogy mennyire félsz a fogorvosi beavatkozásoktól, a rendelőtől vagy akár a váróktól, hogy a lehető legfelkészültebben fogadhasson. A fogorvosok az évek során megtanulnak bánni a különféle páciensekkel, és szinte biztos lehetsz benne, hogy fogorvosod a tiédnél súlyosabb félelmekkel is találkozott már.

Ha ez megnyugtat, beszélj meg egy egyértelmű, de biztonságos jelet fogorvosoddal, amivel tudathatod vele, hogy szeretnél egy kis szünetet tartani (persze csak ha ez lehetséges az adott beavatkozás során).
 

A következő oldalon még több tippet olvashatsz, hogyan szabadulj meg fogorvos fóbiádtól!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Pálvölgyi Barlang

Pálvölgyi Barlang A Pál-völgyi-barlangrendszer Magyarország leghosszabb barlangja. Fokozottan... Tovább

Milleniumi emlékmű

Milleniumi emlékmű: A millenniumi emlékmű avagy ezredévi emlékmű Budapesten, a városligeti... Tovább

Tovább a lexikonra