hirdetes

3 különleges Fonyódi villa 3 különleges történettel

VN

Ha Fonyód, akkor villák, és ha villák, akkor a legkülönlegesebbek. Bemutatunk rögtön 3 Fonyódi villát is, aminek igazán érdemes lehet ismerni a történetét. Fonyód száz éve nagyon fontos helynek számított, aminek emlékeit még ma is őrzi Bélatelep. Nyaranta politikusok, gyártulajdonosok, művészek tanyáztak itt, fontos döntések és híres művek születtek ezen a különleges helyen, ezt a különleges hangulatot még mindig őrzik a falak.

Fonyódi villák története

Fonyód a villák városa

A Törley családtól kezdve Bethlen István miniszterelnökön át Szinyei-Merse Pálig, jó néhány nagy név megfordult itt annak idején nyaranta, ennek nyomait a varázslatos villák még ma is őrzik. Bélatelep igazi kultikus hely, amit egy-egy balatoni nyaralás alkalmával érdemes két strandolás vagy egy lángos és hekk evés közé beszorítani. A Bélatelep története az 1860-as években indult, és azóta elég sok minden történt itt. Sokan csak a „magyar Genf”-ként emlegetik a helyet, ami nyaranta tényleg megtelt nagyobbnál nagyobb nevekkkel, megfordult itt maga József Ferenc királyi herceg, Budapest akkori főpolgármestere.

„Fonyód-Béla-telepről majdnem el lehet mondani, hogy a magyar Genf. Vagy jobban mondva a nyári Genf. Ide vonul tanácskozni Bethlen a minisztertársaival és bizalmasaival, itt fogadja Ripka a polgármesterkérdésben lihegve érkező futárokat, sőt, úgy látszik, hogy manapság már a főváros művészi életét érdeklő nagy események is itt dőlnek el. Legalább az a kép, amelyet a Színházi Élet fotográfusa Bélatelepen orvul készített, egy a közelmúltban sokat emlegetett konzorcium döntő tanácskozásainak pillanatfölvételét mutatja.”- írta egy korabeli lap.
hirdetes

Na de nézzünk innen 3 különleges villát, és annak történetét!

Szaplonczay-villa

hirdetes

Úgy gondoljuk, hogy illő ezzel a villával kezdenünk a sort, ugyanis Szaplonczay Manó, vármegyei tisztiorvos volt a fonyódi fürdőélet és a villasor atyja. „A Balaton nagy rajongója, Bélatelep alapítója” volt. Gondolom senkit sem ér meglepetésként, hogy az ő villája a legrégebbi itt, amit még 1894-re húztak fel. A mai Fonyód-Bélatelep Vár-hegyen fekvő villasora (Bartók Béla út) előterében levő, a Balaton talán legszebb panorámáját nyújtó sétány is Szaplonczay Manó nevét viseli.

Kíváncsi vagy mit írtak a villáról a helyi lapok, és a másik kettő fonyódi villa történetére is? Lapozz és mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Regéci Vár

Regéci Vár: az egyik legszebb magyar vár volt valaha, manapság azonban még nem nyerte vissza a... Tovább

Bükk

Bükk: Magyarország második legnagyobb hegye, az Északi-Középhegység tagja. Az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Utazás