hirdetes

3 különleges Fonyódi villa 3 különleges történettel

VN
Fonyódi villák története
„A több évtizedig tartó szokás újabb és újabb vendégeket vonzott magához, mígnem az egyik barát, Szaplonczay Manó vármegyei tiszti főorvos agyában kipattant a zseniális gondolat: a fürdőzést, a kirándulást másokkal is meg kell ismertetni, létre kell hozni egy nyaraló-telepet, amely kihasználja a hely páratlan adottságait: a balatoni fürdés, úszás egészségre gyakorolt jótékony hatását, a Várhegy kristálytiszta, ózondús levegőjét, az ottani sétákat, kirándulásokat, valamint a hegyről látható gyönyörű kilátást”- írja Varga István a Fonyódi gróf Zichy Béla-telep című művében.
hirdetes

Márffy-villa

Az egyik leggazdagabb villatulajdonos Márffy Emil földbirtokos volt, akinek nemcsak autója és motoros jachtja volt, de még egy hidroplánja is volt, ami bizony-bizony nem kis érdem most sem, hát még akkoriban…! Természetesen ez a villáján is meglátszott, az 1898-ben épült villa inkább már egy kis palotára hajaz. Persze ugyanolyan sorsra jutott ez a fényűző épület is a háború után, mint a társai: vállalati üdülő lett. 

hirdetes

Velics-villa

A Velics-villa arról híres, hogy falai között töltött 2 teljes nyarat Szinyei-Merse Pál is. A festő 1916-17-ben bérelte ki a villát, ez idő alatt összesen kilenc képet festett a Balatonról és Fonyódról. A villa építője, és egyben névadója az orosz nyelvész Velics Antal, aki az első volt azok közül, akik villát építettek itt, a villához ráadásul saját partszakasz is tartozott, ami még különlegesebbé tette. Azt is fontos megemlíteni, hogy a villában ma a Fonyódi múzeum működik, amely többek között a Balaton állat- és növényvilágát, a tó természetvédelmét, kultúrtörténetét, Fonyód helytörténetét és néprajzát mutatja be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai:  Magyarország és Szlovákia területén... Tovább

Indul a Bakterház

Indul a Bakterház:  Ki ne ismerné a nagy sikerű magyar filmet, az Indul a Bakerházat?... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Utazás