hirdetes

Franciaország – lehetséges lenne már a gyógyszertárakban is hozzájutni a Pfizer BioNTech és a Moderna oltásokhoz?

TK
Francia gyógyszertárak

A felnőtt lakosok 15%-a még csak az első dózist, illetve 5%-a már mindkét oltásban részesült. Jelenleg három vakcina közül válaszhatnak; a Pfizer, Moderna, valamint az AstraZeneca is opció lehet. A negyedik, Janssen-re a jelentkezéseket csak április 19-ével kezdődően lehet leadni. Az utóbbi azért előnyös, mert a „monodóz” mivolta végett elegendő belelő egy injekció – ez nagy előnyt jelent a jelenlegi, kialakult helyzetben.


A gördülékeny haladás, illetve a szükséghelyzet végett, a kialakult intenzív harmadik hullám és mivel a franciák úgy ítélték meg, hogy így képesek jobban felvenni a küzdelmet a Covid-19 vírussal szemben, lehetőség nyílt az oltásokra való regisztrálásra már a gyógyszertárakban is – ez fellendülést jelentett számukra, ugyanis eddig az országban csak a kórházak voltak oltási központok számára fenntartva. Ennek oka, hogy az oltás tárolására ott voltak megadva a megfelelő körülmények. (-80°C). 

hirdetes


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA – European Medicines Agency) azonban – hasonlóan az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalhoz (FDA – Food and Drug Administration) – februárban engedélyezte a Pfizer vakcina szállítását -25 °C és -15°C között. A rendeltetési helyére érkezve 5 napig tárolható hagyományos hűtőszerkényben, 2 – 8 °C között.


Az egészségügyi hatóságok még nem adtak zöld utat


Az RNS Messenger vakcinák injekciózása ugyanakkor a gyógyszertárakban még nem fejeződött be. Az Egészségügyi Minisztérium nemrégiben pontosította, hogy áprilisban a kórházban létesített oltási központok az összes rendelkezésre álló Pfizer adagot fel fogják majd használni. A Moderna vonatkoztatásában megerősítették, hogy elérhető lesz a másik az esetben is. 

hirdetes


Ennek a két oltóanyagnak az elérhetősége a gyógyszertárakban lehetővé teheti megközelítőleg 2 millió ember beoltását, hetente. Jelenleg is sok idős polgár (főként 55 év feletti) várja a sorát. „1,4 millió ember van várólistán 22 000 gyógyszertárunkban” mondja Philippe Besset, a Francia Gyógyszerészeti Szakszervezetek Szövetségének (FSPF – Fédération des Syndicats Pharmaceutiques de France) elnöke.

Ön szerint jó ötlet a gyógyszertárakban elvégezni az oltást?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csokonai Nemzeti Színház

Csokonai Nemzeti Színház: Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. Debrecen első... Tovább

Siroki Vár

Siroki Vár: A siroki vár Sirok fő nevezetességének számít. Az állam tulajdonába került... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek