hirdetes

Így született meg a fröccs

Pi

A felnőtté válás egyik legszebb következménye, hogy az ember finomabbnál finomabb alkoholos italokat ihat. Persze Magyarországon ennek a túlzásba vitt életformája nemzeti sportnak számít, de most nem ez a téma. Érdekes, de alig ismerni olyan embert, akit ne lehetne meggyőzni, hogy igyon egy finom fröccsöt egy meleg nyári nap végén. Ez nem is véletlen. Mert a fröccs egy jó dolog. De honnan ered? Lássuk!

Így született meg a fröccs

Bármilyen hihetetlen, a bor vízzel történő felhígítása nem a 20. század sajátossága, de még csak nem is a 19. század hozta magával. Már az ókorban a görögök is vízzel vegyítették az általuk termelt bort, hogy a nagy ötletek megszületésekor a gondolataik nagyjából tiszták maradjanak. 
Ismerve a kor nagy gondolkodóit láthatjuk, hogy a feltevésük igaz volt. 

De mi történt az újkorban? Első körben azt kell megnézni, hogy melyek is a fröccs összetevői: bor és szóda.
1767-ben elsőként Joseph Priestley angol lelkész, politikai filozófus, fizikus és kémikus elegyítette a széndioxidot a vízzel, megalkotva ezzel a történelem első szóda vízét. 
Ő volt az tehát, aki rájött, hogy a nehéz levegő és a víz házasításából kellemes, szúrós ital születik. 1773-ban az angol Királyi Természettudományos Akadémia kitüntette Priestleyt a szódavíz feltalálásáért.

hirdetes

Másod sorban a bor következik. Az már –szerencsére- adott volt, nem kellett vele az 1700-as évekig várni, hogy feltalálják. Ugyanis az ember már legalább 6000 éve fejleszti a borkészítés tudományát, sőt a Biblia szerint Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle részegítő bort. 
Adott volt tehát a szóda és a bor is. Már csak a jó öreg magyar leleményesség hiányzott, mint oly sok dolog feltalálásához a világtörténelem során.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Hírlap

Magyar Hírlap: A Magyar Hírlap egy 1968 óta megjelenő közéleti napilap. A Magyar... Tovább

Bolhási-víznyelőbarlang

Bolhási-víznyelőbarlang: A Jávorkúttól északkeletre található a Bolhási-víznyelőbarlang.... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!