hirdetes

Így született meg a fröccs

Pi
Így született meg a fröccs

Magyar vonatkozások

Priestley után ötven évvel a magyar természettudós, Jedlik Ányos ért el új eredményeket a „szódakutatás” területén. 
Jedlik, aki nem mellesleg bencés szerzetes is volt, először a rendtársait lepte meg egy általa „apparatus acidularis”-nak nevezett berendezéssel, amely képes volt a szén-dioxiddal dúsított víz előállítására. Fontos megjegyezni még ,hogy később a magyar feltaláló tervei alapján épült fel az első szikvízüzem.

Már csak egy lépés hiányzott a fröccs megszületéséig, melyhez egy legendás anekdota is kapcsolódik. Történt ugyanis, 1842. október 5-én Fáy András író, politikus, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja fóti birtokára hívta szüretelni a barátait, köztük Vörösmarty Mihályt és Jedlik Ányost is. 

hirdetes
A történet szerint Jedlik amúgy is érzékeny gyomrának túl erős volt a házi bor, így a találkozóra magával vitte az általa kikísérletezett szódásüveget is, hogy az alkoholt kissé felhígíthassa. Így született meg a világon első alkalommal a spricc, melyet először még ezzel a németes hangzású névvel illettek. Szerencsére ez az elnevezés a társaságban szintén jelenlévő Vörösmartynak nem tetszett, így helyette a már jól ismert fröccs szót javasolta.
hirdetes

Így született meg tehát mindannyiunk kedvenc hűsítő alkoholos itala. Ki gondolta volna, hogy ehhez is a magyar elme találékonysága kellett?
Költői kérdés volt…

Fotók: Fortepan / Urbán Tamás
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Golyóstoll

Golyóstoll: az egyik legismertebb magyar találmány A golyóstoll a modern íróeszközök egyike.... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!