hirdetes

Ahol mindig tavasz van: fedezd fel hazánk első Füvészkertjét Budapest közepén

VN

Még Molnár Ferenc legendás regényében a Pál utcai fiúkban is megelevenedik a híres neves, és jó öreg Füvészkert, ami Magyarország első botanikus kertje, és a Kulturális Örökség oltalma alatt áll. Megér egy nagy sétát, mert rengeteg különlegesebbnél is különlegesebb növény van itt, üvegházai alatt mindig tavasz, illetve nyár van.

Füvészkert Budapest 2023

A Budapesti Füvészkert

Számtalan névváltoztatáson ment már át, sőt helyváltoztatáson is, hiszen elődje nem Józsefvárosban, hanem Nagyszombatban volt, és még 1771-ben alapították, de a mai hivatalos neve: ELTE Füvészkert. Nyolcezer fajta növény található meg ebben az óriási, több mint 3 hektáros botanikus kertben. Legnagyobb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de öreg fáira is büszke lehet a kert, hiszen150 évnél is idősebb páfrányfenyők is találhatóak itt, hatalmas kaktuszgyűjteménye is nagyon különleges. 150 hazai védett növény is megtalálható a Füvészkertben. Hatalmas sétára készüljetek fel, ha szeretitek a különleges helyeket. Akár könyvvel, olvasnivalóval is készülhettek, hiszen vannak békés-nyugodt kiülésre alkalmas helyek. 

Séta a Füvészkertben

Ha van kedved hatalmasra nőtt ősrégi fák, és csodaszép virágok, különlegesnél is különlegesebb növények között sétálgatni, akkor irány a Füvészkert! Nem kell a tavaszi virágokra várni, nem kell a nyarat kibírni, itt mindig rengeteg csodaszép növény van! Budapest egy könnyedén megközelíthető helyén található, amit bár sokan inkább messziről elkerülnek, de ezért a csodáért érdemes erre nézni. A 8. kerületbe kell merészkedni, de a Klinikák metro megállótól csupán 10 percet kell gyalogolnunk. Áprilisban a japán cseresznyefák semmihez sem fogható illata és látványa fog elvarázsolni, de minden hónapban találhatsz valamilyen különlegességet, hiszen az üvegházban mindig sok-sok növény van kiállítva. 2017 óta FűFa Tankert is működik itt, ami nem más, mint egy tanoda tele izgalmas élményekkel, ami olyan programokkal várja a gyerekeket, mint közös virágültetés, vagy előadás a városok zöldé tételéről. Facebookon is érdemes követni az intézményt, mert mindig vannak friss, aktuális események, séták, gyerekprogramok.  

hirdetes
hirdetes

Füvészkert hasznos információk

A Füvészkert március 31-ig minden nap 9-16 óráig, a pénztár 15:30-kor zár, ezután kibővített nyitva tartással várnak majd várhatóan, a napfényes órák függvényében. A belépőjegy 1400 Ft, de vannak nyugdíjas, diák, és családi kedvezmények. Diákjegy 700 Ft, nyugdíjas jegy 1400 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyermek 14 éves korig) 4000 Ft. Lehet venni havis, és éves bérletet is, ami szintén nagyon kedvezményes, egy havi bérlet csupán 3400 Ft. Növényeket vásárolni is lehet a helyi kertészetben, de örökbe fogadni is a Füvészkertért Alapítvány javára. PLUSZ TIPP: egyik tóban még egy a vízből kikandikáló Nemecsek szobrot is elrejtettek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Krémes

Krémes: az egyik legkedveltebb édességnek számít itthon. A krémes közkedvelt sütemény,... Tovább

Bokod

Bokod: Bokod egy kisebb község Fejér megyében, azonban nem erről híres a település. Hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!