hirdetes

Gazdasági hírek a közelmúltból

Oláh Tamás

Ha valaki kíváncsi a gazdasági hírekre, tartson velünk! A továbbiakban a friss gazdasági hírekkel foglalkozunk, amik akár minket is érinthetnek.

gazdasági hírek

A bérek 70%-át az állam átvállalja Csehországban

Csehország válsághelyzetben átvállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. Az úgynevezett Kurzarbeit nevű javaslatát pénteken rendkívüli ülésén fogadta el a cseh kormány. A tervezetet a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek hónapok óta tartó egyeztetése és kölcsönös kompromisszumok alapján a munkaügyi minisztérium dolgozta ki megfelelően.

Az elképzelések szerint ez a rendszer novemberben kerülne bevezetésre, azt követően, hogy lejár a hasonló céllal a tavaszi koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére elfogadott úgynevezett Antivírus-program.

A kormány a tervezetet minél hamarabb a parlament elé szeretné terjeszteni, hogy az novemberben életbe is léphessen, s ne legyen szükséges az Antivírus-program meghosszabbítása. Milos Zeman államfő már korábban nyilatkozta, egyetért a törvénymódosítással, és a parlamenti elfogadás után közvetlen aláírja azt.

hirdetes

Ötből két nap kötelező

Az állami bértámogatásra akkor van lehetősége a munkavállalóknak, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás, vagy gazdasági válság miatt nem képes a munka biztosítására számukra teljes a munkaidőben. Alapvető célja, hogy megakadályozza amunkanélküliség megnövekedését.

hirdetes

Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot teljesen ledolgozzanak. A 70 százalékos mértékű bértámogatásra három hónapig lenne lehetőségük, azt követően a támogatás mértéke 65 százalékra csökkenne, ezt pedig a 60 százalék követné. Az állami bértámogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák meg. A Kurzarbeit bevezetéséről mindig a kormány döntene külön rendelettel.

Országos méretben a kezdeményezést akkor vezetnék be, ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal növekedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma pedig meghaladná a 400 ezer főt.

A háztartási gépek javíttatását átvállalja Bécs


Ezzel nemcsak a környezetet tudják megvédeni, hanem a koronavírus miatt megszorult vállalkozásokat is segítik. Kidobás helyett javítás – erre ösztönzi a lakókat az osztrák főváros, ahol mostantól száz euróig (azaz 36 ezer forintig) átvállalják az elromlott háztartási berendezések javítását.

A város közleményében úgy nyilatkozott: általános jelenség, hogy ha otthon elromlik a kenyérpirító, a hajszárító vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vásárolnak. Ez a gyakorlat azonban környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben könnyen megjavíthatóak, gyakran sokkal olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerül.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népviselet

Manapság már hagyományőrzés céljából viselik az emberek Magyarországon.A magyar népviselet... Tovább

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Külföld Magyarország
X
Kövess minket facebookon!