hirdetes

Gondoltad volna, hogy ezek a zöldségek valójában gyümölcsök?

Bettina
zöldségek, amik valójában gyümölcsök

Akkor most gyümölcs vagy zöldség némelyik növény?

Nehéz ezt igazán pontosan megállapítani. Nézhetjük botanikai szempontból is, esetleg nézhetjük  fogyasztási szokások alapján, vagy onnan, hogy fás szárú növényen terem-e, de vizsgálhatjuk a kérdést onnan is, hogy édes-e a termés, vagy nem.

Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik, írja a Wikipedia. A köznyelv viszont többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek. A tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is, aminek a frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.

hirdetes

Botanikai szempontokat nézve gyümölcs minden, ami a növény terméseként növekszik, és zöldség minden más, ami a növény ehető része.

De viszont szerte a világban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az egyes terméseket bekategorizálják, készült egy lista azokról a zöldségekről, amik tulajdonképpen gyümölcsök, legalábbis botanikai szempontból:

hirdetes
  1. Paradicsom
  2. Paprika
  3. Padlizsán
  4. Cukkini
  5. Uborka
  6. Zöldbab
  7. Borsó
  8. Avokádó
  9. Csemegekukorica
  10. Olajbogyó

Ezen a listán nyugodtan lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e. A lényeg végül is az, hogy amit eszünk és egészséges-e.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Korondi kerámiák

Korondi kerámiák: Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond... Tovább

Badacsonyi kéknyelű

Badacsonyi kéknyelű: az egyik leghíresebb magyar szőlőfajta a kéknyelű. Ez egy ősi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Szórakozás