hirdetes

Máig megoldatlan rejtély Lengyelországban – csupán csak találgatni lehet

TK

A szakértők már több elmélettel is előálltak, hogy vajon miért áll Krzywy Las erdeje görbe alakú fákból. Te hallottál már erről a különös jelenségről?

A

Krzywy Las erdeje Lengyelország északnyugati részén, Gryfino városának közelében található meg. A különleges fenyves kialakulását a mai napig kutatják, eredetével kapcsolatban számos elmélet született már meg.


Az erdők körében egyáltalán nem ritka, hogy misztikus, rejtélyes történeteket kötnek hozzájuk. Éppen emiatt a görögök isteneik közül egy-kettő kapcsán azokat lakhelyükként is kezelték – emiatt pedig gyakran elkerülték ezeket a területeket. Velük ellentétben ugyanakkor a germánok otthonuknak tekintették a lombkoronával rendelkező rengetegeket. A Grimm testvérek történeteiben is gyakorta szerepet kaptak az erdők.


Mégis, vannak olyan esetek, amikor nem az erdőhöz köthető egy bizonyos rejtély, hanem maga az erdő számít annak.

hirdetes


A görbe erdő 


hirdetes
A lengyel görbe erdő vagy ahogy a helyiek nevezik Krzywy Las megközelítőleg 400 fenyőfát tudhat magáénak, melyek valóban görbe módon növekszenek – teljesen 90 fokos görbékkel az északi irányba hajolva fejlődnek alapjaikon. A fák megjelenésében megtalálható egy „C” alakú görbe, valamint három oldalról háromszor hajolnak fel kilenc lábig – mindezt addig, amíg vissza nem dőlnek, majd egyenesen nőnek tovább. Nagyjából 50 méteres példányokról van szó, melyek többnyire egészségesek, görbéik ellenére.


Rengeteg erdőről, fáról írtak már hasonlót – azok is leírnak különböző görbébb formákat vagy más furcsa alakokat, mégis ezen erdő fái velük szemben eltérőek. Mégpedig azért, mert simák, nem tüskések, mint már említett társaik – érdemes kiemelni azt is, hogy ezek egységesen, ugyanolyan furcsasággal fejlődnek.


Rengeteg elmélet kering velük kapcsolatban, hogy vajon honnan alakulhatott ki ez a nem feltétlenül megszokott megjelenési forma, melyek közül az egyik legfurcsább, hogy ezen a területen egyesek szerint van valamilyen eltérő gravitációs vonzás és emiatt fejlődhetnek a fák egyenetlenül, észak irányába.

Amennyiben érdekel cikünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Medve-tó – Szováta

Medve-tó  – Szováta: Medve-tó, Erdély:A világ legnagyobb heliotermikus tavának... Tovább

Kajak-kenu

Kajak-kenu: az egyik legtradícionálisabb magyar sport. 1936 óta olimpiai szám. Azért számít... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld