hirdetes

Te tudtad, hogy van egy kis görög falu a Balaton partján?

VN

Ha tehetném minden cikkemet azzal a mondattal indítanám, hogy hazánkban annyi csodálatosan szép, egzotikus, különlegesebbnél-különlegesebb, már-már mesébe illő hely van, amit sokan nem is ismernek… Nos a hullámzó magyar tenger partján megbújó görög falu is egy ilyen hely. Kevesen ismerik, és kétségtelenül szebb sorsot érdemelt volna a színes görög jellegű házakkal borított terület.

Görög falu a Balaton partján

Hol van a görög falu a Balaton partján?

Sokan csak strandolni, napozni, jó lángost enni nyárnak nyaranta a Balatonra, pedig a kéken fodrozódó víz, és környéke ennél jóval többre alkalmas. A Balatont meseszép helyek veszik körül, a part menti települések tele vannak kulturális, természeti, és történelmi kincsekkel, amiket érdemes lehet felfedezni egy-egy nyaralás alkalmával. A görög falu sajnos azonban nem tartozik ezen helyek közé. Az egyébként Balatonfüreden található görög falu mára teljesen elvesztette a varázsát, omladozik. Sokak szerint az impozáns Balatoni város, Balatonfüred -ami egykoron Jókai kedvenc üdülőhelye is volt- szégyenfoltja a görög falu.

hirdetes

Mit kell tudni a balatonfüredi görög faluról?

Felcsigáztunk, érdekel a téma? Mégis hogyan kerültek színes görög épületek a Balaton partra? Az egész úgy kezdődött, hogy 1994-ben egy vállalkozó kitalálta, hogy ez mekkora befektetés lesz. Úgy vélte nagyszerű ötlet a magyar tenger partjára is elhozni a görög tengerpartot, azonban akadt egy kis anyagi problémája, újra és újra megrekedt az építkezés, csúszott a projekt, és a gondok gondra halmozódtak. Többszöri tulajdonosváltás után csak megnyitott a hely. Volt bazársor vendéglátóegységgel, de ennek sem volt sikere, ezután szórakozóhellyé alakult, de így is haldoklik. Csak főszezonban találkozni itt emberekkel, az év további részében szellemvárosként funkcionál, ahol a falak omladoznak. Az egykoron Sundance Park, majd 2011-től SunCity néven futó “bulinegyed” nem tetszik a város vezetésnek sem, így mindent megtesznek, hogy megoldják a problémát, és valamit kezdjenek a 8 hektáros területtel, ahol jelenleg 120 mediterrán stílusra hajazó házikó áll üresen.

hirdetes

Mi lesz a balatoni görög falu sorsa? Biztosan még senki sem tudja, de nekünk vannak tippjeink! A következő oldalon mutatjuk, hogy miket tudunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Honfoglalás

  Honfoglalás: Általános értelemben honfoglalásnak nevezzük azt a folyamatot, melynek... Tovább

Aratóünnep

Aratóünnep: nyári népszokás, mely manapság szinte teljes egészében kihalt. Ez a napot ott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás