Greta, az új állatfaj - Csigafajt neveztek el Greta Thunbergről

Greta, az új állatfaj - Csigafajt neveztek el Greta Thunbergről

B. Á.

Mostantól egy csigafaj is élvezheti Greta Thunberg nevét, bár őt nem kérdezték meg, hogy szeretné-e – Lehet, hogy meglepő választ kapnánk tőle. Na, de nézzük, miért pont egy csiga lett megtisztelve Greta nevével! 

Greta, az új állatfaj - Csigafajt neveztek el Greta Thunbergről

(Fotó forrása: Wikimédia/Pierre Escouba)

Korábbi cikkemet úgy kezdtem, hogy mindig van lejjebb, mostani cikkem pedig újabb ékes példája annak, hogy nem hazudtam, tényleg mindig van lejjebb…Ha lemaradtatok volna előző írásomról, akkor kattintsatok ide, és derítsétek ki, miért akasztott ki pár hete az aktivista kislány…

Greta Thunberg, sokak szimpátiáját elnyerte, de én úgy tapasztalom, hogy még többen vannak, akiknek kinyílik a bicska a zsebében már akkor is, ha meglátja a fotóját, vagy meghallja a nevét. A 17 éves kislány már számos kitüntetést bezsebelt (pl. BBC 100 Women, Rachel Carson Prize, Goldene Kamera, About You Awards), ráadásul 2019-ben Az Év emberének is megválasztották. Lassan ott tartunk, hogy minden elismerést begyűjtött, minden nagynevű személyiséggel találkozott, minden konferencián fellépett. DE! Ez sem volt elég…

Greta Thunberg, az új állatfaj…

Borneó esőerdőjében találtak rá az eddig teljesen ismeretlen csigafajra, melynek latin neve ekképpen hangzik: Craspedotropis gretathunbergae  - milyen szépen, ugye? Az új csigafajra a folyópart mellett bukkantak, egy kutatóállomás közelében található meder aljában. 

És hogy miért lett csiga Greta Thunbergből?

Egyszerű a válasz, az új csigafaj a caenogastropodák közé tartozik, ezekre a csigákra az jellemző, hogy érzékenyek az extrém hőmérsékletre, a szárazságra, valamint az esőerdők pusztulására. Érdekes, ugye? Tiszta Greta Thunbergek! Igen, a névadás szimbolizálja, hogy a faj a globális klímaváltozás egyik nagy vesztese, a kutatók pedig a lányt választották névadónak, ezzel kifejezve az elismerésüket felé.

Az egyik tudós úgy fogalmazott, hogy a névadással azt kívánták elismerni, hogy a fiatal generáció kénytelen olyan problémákat megoldani, aminek kialakulásához semmi közük (természetesen semmiről nem tehetnek…). Az új csigafaj példánya egyébként sápadttestű, sötétszürke csápokkal rendelkezik, szájrésze gömbszerű, rózsaszínes-narancsos, háza pedig fenséges, kupoláshoz hasonlítható. A hírek úgy szólnak, hogy Greta örömmel fogadta a megtiszteltetést, mi pedig nem mondunk semmit.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyufa

Gyufa: az egyik legismertebb magyar találmány. A gyufa egyik végén gyúlékony anyaggal bevont,... Tovább

1994-es választások

A második szabad választás az ország történetében. Az első fordulót 1994. május... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek