hirdetes

Mindig van lejjebb – Nobel-békedíjra jelölték Greta Thunberget

B. Á.

Van egy mondás, mely szerint mindig van lejjebb, erre remek példa Greta Thunberg és az a rengeteg képmutatós klímahisztiző, aki Istenként tekint a 17 éves lányra…

Greta Thunberg

Nobel-békedíjat Greta Thunbergnek! 

A Nobel-békedíj egyike a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Alfred Nobel szándéka szerint a Nobel-békedíjat az a személy kapja, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbbat tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok előkészítéséért, tartásáért. Más Nobel-díjaktól eltérően a Nobel-békedíjat kaphatja szervezet, valamint személy is. Érdekesség, hogy a díjat inkább egy személynek vagy szervezetnek egy ügyben alkalmazott megoldási módszereiért adományozzák. És akkor itt álljunk meg egy kicsit, és nézzük Greta Thunberget! Milyen megoldási módszerei vannak azon kívül, hogy hisztérikusan, sírva, toporzékolva vádol egy generációt?! 

hirdetes

Korábbi viták a Nobel-békedíj körül

Korábban is hatalmas vitákat váltott ki a Nobel-békedíj. Nem véletlen, ugyanis a díjat megkaptam Mihail Gorbacsov, Jichák Rabin, Simón Peresz, Lê Đức Thọ, Menáhém Begín, Jasszer Arafat, Jimmy Carter, Al Gore, Barack Obama, valamint az Európai Unió. Két díjazott során kialakult nézeteltérések miatt két bizottsági tagot is lemondásra kényszerítettek, Lê Đức Thọ később vissza is adta a kitüntetést, mondván Vietnámban valójában még nem sikerült elérni a békét. 

Nem most jelölték először Greta Thunberget

Greta Thunberget már 2019-ben is jelölték a díjra. Most két svéd képviselő, Jens Holm, valamint Hakam Svenneling jelölte a 17 éves lányt, mondván, hogy a svéd klímaaktivista kemény dolgozott, hogy a politikusok észrevegyék a klímaválságot. Jelölni sajnos csak február 1-ig lehetett (kár, mert bárkit lehetett volna jelölni Greta-alapon), a díjakat pedig októberben fogják kiosztani. Ha Greta nyer, ő lesz a második legfiatalabb Nobel-díjas (és még komolytalanabbá válik a Nobel díj)

hirdetes

Most sokan azt mondják, hogy az irigység szól belőle, ezért írtam meg ezt a cikket is. Nekik (és mindenkinek) javaslom, hogy lapozzanak a következő oldalra, ott kifejtem bővebben, mi is a bajom Greta Thunberggel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rákóczi híd

Rákóczi híd: Budapest főhídjainak egyike. A Rákóczi híd Budapest második legújabb... Tovább

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy: az ország egyik legszebb és leglátogatottabb turistaparadicsoma, mely Heves... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek