hirdetes

Az eredeti Gurábli receptje – Igazi retro finomság a nagymama konyhájából

ZH

A Vajdaságban kifejezetten népszerű süteménynek számított a gurábli, ha itthon nem is olyan népszerű a neve. Legyen szó karácsonyról, vagy az év bármely napjáról, a nagymama mindig szívesen készítette ezt a diós teasüteményt a családnak.

gurábli receptje

Gurábli eredeti receptje

Itthon kevesen ismerik ezt az isteni diós teasüteményt, amit a nagymama imádott elkészíteni, azonban a Vajdaságban igencsak népszerűnek számított még a háborús idők alatt is. Tartósságának és laktatósságának köszönhetően a Bácskai férfiak időtlen idők óta ezt vitték a katonaságba, az internáláshoz, kitelepítéshez, a vadászatra és még a háborúba is. Így magának a süteménynek hatalmas eszme értéke van azok számára, akik megélték ezeket az időket. Persze az idők alatt karácsonyi kedvenc lett belőle, vagy ezzel várták a húsvéti locsolókat is. Ha kíváncsi vagy hogyan készül a gurábli az eredeti recept szerint akkor olvass tovább!

 


Diós gurábli, a retro karácsonyi vacsora

A Vajdaságban a gurábli legalább olyan népszerű karácsonyi süteménnyé vált, mint itthon a hókifli vagy a zserbó, és habár igaz rá, hogy sokáig eltartható, valójában annyira finom, hogy nem fog ott állni a sütis dobozban!

A guráblit kifejezetten egyszerű elkészíteni és nagyon finom diós ünnepi süteményt készíthetünk belőle! Nem hiába imádták nagymamáink is, most elhoztuk nektek az eredeti retro receptet, amivel Te is elkészítheted idén karácsonyra!

Eredeti retro diós gurábli recept 

Hozzávalók a diós guráblihoz:

hirdetes

 

•    30 dkg liszt
•    10 dkg darált dió
•    ½ citrom reszelt héja
•    1 csomag vaníliás cukor
•    1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
•    20 dkg zsír
•    20 dkg cukor
•    1 csipet só
•    3 tojássárgája
•    tojásfehérje a kenéshez
•    tört dió a szóráshoz


A Diós gurábli elkészítése:

Öntsük egy tálba a lisztet, a darált diót, egy fél citrom lereszelt héját és a szódabikarbónát. Egy másik tálban keverjük össze a zsírt, a cukrot, a vaníliás cukrot, és egy csipet sót. Dolgozzuk össze a kettőt és gyúrjuk tésztává, majd pihentessük egy órán keresztül.

A pihentetés után egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, körülbelül 1 ujjnyi vastagra, majd kedvünk használjunk különféle szaggatókat, és szaggassuk ki a tésztát. A kiszúrt formákat tegyük egy tepsibe és kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg dióval és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 15 percig. 
A sütés közben a sütiformák megfognak nőni, így ügyeljünk rá, hogy ne tegyük túl közel őket egymáshoz! Ezzel el is készült az eredeti diós gurábli retro sütemény, készülj fel hogy gyorsan el fog fogyni!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túrós csusza

Túrós csusza: Cukros vagy sós? Nagy talány, és tényleg létezik mind a kettő változat... Tovább

Budavári Sikló

Budavári Sikló: Budapest egyik különlegessége, melyet évente több, mint 1 millió turista... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!