hirdetes

Korlátozzák a gyerekek hozzáférését a Facebookhoz, Instagramhoz, és Tiktokhoz

VN
Gyereke facebook használatának korlátozása

Miért káros a social média a gyerekekre?

A social média a felnőttekre sincsen jó hatással, nemhogy a gyerekekre. De mutatunk néhány olyan dolgot, ami kifejezetten a gyerekek fejlődésére, életére káros a socail médián.

 • Internetes zaklatás: A közösségi média platformok felületet biztosítanak a zaklatóknak, akik zaklathatnak és megfélemlíthetnek másokat. Az internetes zaklatás súlyos következményekkel járhat a gyermek mentális egészségére és jólétére.
 • Függőség: A közösségi média erősen függőséget okozhat, és megzavarhatja a gyermek napi rutinját. Ha túl sok időt töltünk a közösségi médiában, az ülő életmódhoz, rossz alvási szokásokhoz és a fizikai aktivitás hiányához vezethet.
 • Nem megfelelő tartalomnak való kitettség: A gyerekek könnyen hozzáférhetnek a közösségi médiában található nem megfelelő tartalmakhoz, amelyek magukban foglalhatják az erőszakot, a szexuális tartalmat és más nyíltan sugárzó anyagokat.
 • A magánélet hiánya: A közösségi média platformok gyakran gyűjtenek és osztanak meg személyes adatokat, ami aggodalomra ad okot a gyermekek magánélete szempontjából.
 • hirdetes
 • Társadalmi összehasonlítás: A közösségi média a társadalmi összehasonlítás érzését keltheti, ami alacsony önértékeléshez és depresszióhoz vezethet.
 • Elszakadás a valós világtól: Ha túl sok időt tölt a közösségi médiában, az a valós világtól való elszakadáshoz vezethet, és megzavarhatja a gyermek kommunikációs és kapcsolatteremtő képességét a való életben.

Fontos, hogy a szülők és gyámok figyelemmel kísérjék gyermekeik közösségi média használatát, és gondoskodjanak arról, hogy azt biztonságosan és felelősségteljesen használják.

Mit tehetek én szülőként?

Íme néhány lépés, amelyet a szülők megtehetnek, hogy segítsék gyermekeiket a közösségi média biztonságos és felelősségteljes használatában:

  hirdetes
 • Határozz meg egyértelmű szabályokat és határokat: állapíts meg szabályokat és határokat a közösségi média használatára vonatkozóan, például mennyi időt tölthetnek el vele, és milyen típusú tartalom elfogadható.
 • Tanítsd meg őket az online biztonságról: Tanítsd meg gyermekeidet az online biztonságról, beleértve a személyes adataik védelmét, az internetes zaklatás azonosítását és elkerülését, valamint a nem megfelelő viselkedés bejelentését.
 • Kövesd nyomon a közösségi média használatát: Rendszeresen ellenőrizd gyermekeid közösségi média tevékenységét, és tekintsd át adatvédelmi beállításaikat. Bátorítsd őket, hogy jelentsenek minden nem megfelelő viselkedést!
 • Legyél példakép: Mutass pozitív példát azzal, hogy felelősségteljesen használja a közösségi médiát, és mutass példát is, te se görgess folyamatosan, és ne is kommentálj sértő dolgokat, vagy ossz meg negatív tartalmakat!
 • Egyéb tevékenységek népszerűsítése: Ösztönözd gyermekét a közösségi médián kívüli egyéb tevékenységekre, például sportolásra, hobbira vagy a barátokkal és családdal töltött időre.
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lúdas Matyi

A Lúdas Matyi 1977-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fazekas Mihály azonos című költeménye... Tovább

Kecske-lyuk

Kecske-lyuk: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A fokozottan védett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Szórakozás