hirdetes

Függővé tesz, nem hagy aludni – Szabad a gyerekeknek telefont nyomkodni?

VN

A gyerekek és fiatalok telefonok és okos készülékek használata egy olyan téma, amelyre egyre nagyobb figyelmet kell fordítani, mivel jelentős hatással lehet az életükre és fejlődésükre. Itt van néhány fontos kutatási adat és szám az okos készülékek használatával kapcsolatban.

Jó a gyerekeknek telefont nyomkodni?

Egyre többször látjuk, hogy a gyerekek olyan tehetséggel kezelik a telefonjukat, keresik a mesét, játszanak autós, nyuszis, vagy bármilyen más játékokkal, ami még sokszor nekünk felnőtteknek sem menne. Többször szomorúan tapasztalom, buszon, metrón, hogy csöppnyi gyerekek is ugyanúgy telefont nyomkodva utaznak, mint anyukájuk. Érthető, hogy a gyerekekkel foglalkozni sok idő, és sokszor egyszerűbb odaadni nekik a telefont, hogy lekössék a figyelmüket, vagy mesét kapcsolni, aminek ha vége van, jön is a következő. És még inkább érthető, hogy a tizenévesek ki sem akarnak szakadni a képernyő mögül. De mindezek mellett tudni kell, hogy a sok képernyő használatnak, telefonnyomkodásnak számos negatív hatása van. Igazából akkor jutott eszembe ennek a cikknek a megírása, amikor e szemészeti vizsgálaton a szemem romlásának okait keresgélve az optikus megkérdezte, hogy mennyit ülök képernyők előtt, mennyit nyomkodom a telefonomat naponta? Mivel nekem ez a munkám, így viszonylag sokat, de még így sem veszem fel a versenyt azokkal, akik órákig képesek videókat nézni, ez pedig a szemünk fókuszálásának működésére negatívan hat, és a gyerekek idegrendszerére is. Jöjjön néhány tény azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a gyerekekre a sok okos kütyüzés. 

hirdetes

Függőség növekedése

Kutatások kimutatták, hogy a fiataloknál gyakran kialakul a telefonfüggőség, amelynek súlyossága eltérő lehet. Az Egyesült Államokban végzett tanulmányok szerint az 5-16 éves gyermekek több mint 20%-a naponta több mint 3 órát tölt okos telefonokon, és ezzel együtt a függőségi szintek is emelkednek.

Alvászavarok

A telefonok és okos készülékek kijelzőjének kék fénye zavarhatja az alvást. A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok, akik esténként hosszasan használják ezeket az eszközöket, gyakran szenvednek alvásproblémáktól. Az alváshiány pedig hosszú távon kihat az iskolai teljesítményre és a mentális egészségre.

Szociális izoláció

Bár a közösségi média lehetőséget teremt a kapcsolatok építésére, sok kutatás rámutat arra, hogy a túlzott online jelenlét szociális izolációhoz vezethet. A fiatalok néha inkább a virtuális kapcsolatokra összpontosítanak, és kevesebb időt töltenek a személyes kapcsolatok ápolásával.

hirdetes

Mentális egészség

Az okos készülékek használata és a közösségi média negatív hatást gyakorolhat a fiatalok mentális egészségére. Az online zaklatás, az önértékelési problémák és az énkép zavarai gyakoribbak lehetnek azoknál, akik sok időt töltenek az online térben.

Oktatás és tanulás

A digitális eszközök lehetőséget kínálnak a tanulásra és az információkhoz való hozzáférésre. Azonban a fiataloknak ki kell fejleszteniük azokat a készségeket, amelyek segítenek abban, hogy hatékonyan használják ezeket az eszközöket az oktatásban. A túlzott készülékhasználat zavarhatja a tanulás koncentrációját.

Fizikai egészség

Az okos készülékek használata hozzájárul a fizikai inaktivitáshoz, mivel a fiatalok kevesebb időt töltenek mozgással és szabadidős tevékenységekkel.

Mindezekkel együtt el kell ismerni, hogy az okos készülékek, telefonok mindennapjaink szerves részét képzik, és bármennyire is tüntetünk ellene, nem tudjuk visszahozni a régi szép időket, amikor a telepi foci volt a gyerekek kedvenc időtöltése, nem pedig a videó játékok. Az okos telefonokkal együtt kell élni, nem lehet megtiltani a gyerekeknek a használatukat, meg kell találni az egészséges egyensúlyt tiltás, és szabadon engedés között. Hogyan? A következő oldalon a WHO erre vonatkozó javaslatát mutatjuk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parlament

Parlament: Az Országház, ismertebb nevén az Országház. A magyar törvényhozás épülete. Az... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: Kárpáti György a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek