hirdetes

Mi vár még ránk májusban? Érdekességek a gyermeknapról

TK
Frissítve: 2024.04.27
Frissítette: ZH

A májushoz a fiatalabb generációk nagy örömére hozzátartozik a gyereknap is. Az anyák napjához hasonlóan, ez is mozgó ünnep, nem dátumhoz, hanem hétvégéhez kötött. Amíg az anyák napját világszerte általában május első vagy második hétvégéjén tartják, a gyermeknap május utolsó vasárnapjához kötött. Mostani cikkünkben érdekességeket gyűjtöttünk össze a közelgő gyermeknappal kapcsolatban, ezeket olvashatjátok.

Gyermeknap

Mint már említettem, a gyereknap a világ összes országában ünnepnapnak számít. Törökországból származik, a nemzetközi gyermeknap dátuma általában június 1-jére esik. Ezen a napon való megünneplése viszont a kommunista országokban vált népszerűvé. A nemzetközi gyermeknaphoz hasonló az egyetemes gyereknap (Universal Children’s Day) intézménye.


Mi is az az egyetemes gyereknap?


Még a nemzetközi gyermeknapot szintén számos országban megünneplik, mégis a törököktől ered. Ott először 1920-ban tartották meg április 23-án. Ezután a genfi Gyermekjóléti Konferencián esett róla szó, már 1925-ben.

hirdetes


Ezzel szemben az egyetemes gyermeknap már az ENSZ-hez kötődik, aki 1954-ben egy határozatban kiemelte, hogy minden évben tartsák meg ünnepnapként az emberek. Céljuk az volt, hogy megemlékezzenek a világ összes gyermekének testvériségéről, valamint egymás közti megértéséről. A kezdeményezésnek az volt a szándéka, hogy megküzdjenek a gyermekek jólétéért, valamint, hogy felkeltsék a figyelmüket az országoknak, hogy igyekezzenek minél több dolgot megtenni a gyermekek érdekében. Ekkor javasolták a kormányoknak, hogy jelöljenek ki egy napot erre, amit ők jónak látnak.


Mi a helyzet hazánkban?


Magyarországon a gyermeknap az Országos Gyermekvédő Liga nevéhez köthető. Ez, a nevük alatt futó kezdeményezés már a 20. század első évtizedében életbe lépett, ugyanis akkor rendezték meg az első gyermeknapot, viszont ez ilyenkor még nem évi szinten történt meg. Az akkori, egyesületi elnök, Edelsheim-Gyulai Lipót elmondta 1909-es beszédében, hogy egyre több város és község vett részt az ünneplésben. Ez számszerűsítve 1906-ban 46, 1908-ra már 2262 volt.

hirdetes

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hévízi tó

Hévízi tó: földrajzi értelemben vett hungarikum. Egészen hihetetlen adatokkal bír: napi... Tovább

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró