hirdetes

Mi vár még ránk májusban? Érdekességek a gyermeknapról

TK
Gyermeknap

Mégis ebben az időszakban még nem számított évenkénti ünnepnapnak, a húszas években vált azzá. Ekkor nevezték május vagy június valamelyik napját ki erre a célra, de a későbbiekben (30-as évek) már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek. Ezt nevezték Nemzetközi Gyermekhétnek, egészen 1943-ig, viszont utána következő évben ez felborult. 


Abban az időszakban dátuma egyáltalán nem volt köthető semmihez, évről évre változott, volt, hogy júniusban, de olyan is akadt, hogy februárban emlékeztek meg a gyerekekre.


1948-ban a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén határoz úgy, hogy minden júniusi hónapban fogják megtartani a gyermeknapot, aminek minden országban a gyermekek érdekeit kell szolgálnia. Elsődleges célnak az lett meghatározva, hogy minden ország vegye fel a harcot a gyermekek kizsákmányolása ellen, valamint támogassa egészségvédelmüket és tanulási lehetőségeiket.

hirdetes


Eszerint hazánkban is 1950-tól ’53-ig június első vasárnapjához kötöttük a gyereknapot, ezt követően alakult ki a mai napig is aktuális, május utolsó vasárnapja.


Miket is csinálunk gyermeknap alkalmából?


Ehhez az ünnephez kötődően rengeteg lehetőség nyílik nem csak a gyermekek, de a szüleiknek is a kikapcsolódás szempontjából, általában országszerte rendezvényekkel várják a résztvevőket.


Mégis, sajnos, ha manapság a gyermeknapról megkérdezünk valakit, nagy valószínűséggel a költekezés fog elsősorban eszébe jutni, és ez nem véletlen. A REGIO játék felmérése szerint a gyereknap kiemelkedő fontossággal bír, forgalom szempontjából legalább annyira jelentős, mint a karácsony, csak a játékvásárlási szokások másak. 

hirdetes


Még karácsony alkalmával a beltéri játékok felé fordulnak, a májusi jó idő végett ilyenkor a szabadtéri darabok dominálnak. Bár a digitalizáció korát éljük, mégis előszeretettel fordulnak mind a gyerekek, mind a szülők vásárlás során a klasszikus játékok felé, melyek kézzelfoghatóak. Ilyenkor beszélhetünk LEGO-ról, egy babáról, de a kártyajátékok, társasjátékok is rendkívüli népszerűségnek örvendenek.

Ti mit csináltok általában gyermeknapon?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baranya megye

Baranya megye országunk déli, dél-nyugati csücskében található. Délről Horvátország... Tovább

Mátraszentimre

Mátraszentimre: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb településéről van szó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Retró