hirdetes

Több mint 30 féle gyógyszer maradványt találtak a budapesti ivóvízben

VN

A Víz, Gáz, Fűtéstechnika és Hűtő, Klíma, Légtechnika szaklap kutatása szerint, 32 különböző gyógyszer maradvány található a Budapesti ivóvízben. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a Dunába még ennél is több, összesen 52 féle gyógyszer maradvány jut el, de az ivóvizet csak 32 szennyezi ezek közül. 

Gyógyszer maradványok a budapesti ivóvízben

Kétmillió embert érint

Az Environment Pollution nevű szaklapban publikált tanulmány arra is kitér, hogy a szennyezett víz problémája mintegy 2 millió fővárosi lakost érint. Két nagy vízmű parti szűréssel látja el a fővárosi lakosság közel 90%-át, a folyó közelébe telepített csápos kutakon keresztül. A víz természetes szűrését pleisztocén kori (ez a földtörténeti kor két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt ért véget) kavics és homokréteg végzi, a kutatók arra lettek kíváncsiak, hogy mennyire hatékony ez a rendszer a legmodernebb anyagokkal, gyógyszermaradványokkal szemben, ezért egy átfogó kutatás keretében erre keresték a választ. Ennek érdekében egy 100 folyamkilométeres szakaszon 107 mintát vettek a Dunából, környező kutakból pedig közel 100-at.

hirdetes

A kutatás eredménye ez lett

A kutatás eredménye az lett, hogy 32 féle gyógyszermaradvány szennyezi az ivóvizet a fővárosban. A gyógyszerhatóanyagok az emberi anyagcsere, valamint a wc-n lehúzott gyógyszerek révén kerül a Dunába. A tanulmány szerint azonban a fent említett parti szűrés rendkívül hatékony, majdnem 95 százalékos. Ennek köszönhető az is, hogy amíg magában a Dunában 52 féle hatóanyagra bukkantak a kutatók, az ivóvízmintákban már csupán 32 jelenlétét tudták kimutatni.

Mi a helyzet a Dunával?

A Duna vizében a keresett 111 hatóanyagból 52-t találtak meg, volt, amiből többfélét is. Antibiotikumokat nem találtak, de a kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy ettől mentes a Duna vize, csupán azt, hogy a teszt nem alkalmas ennek kimutatására. Találtak a Duna vizében különböző hormonokat is, és ahogyan arra számítani lehetett, a legtöbb közülük a női fogamzásgátló tablettákban használatos ösztrogén. De mielőtt elkezdenétek megijedni, a kutatók kiemelték, hogy nanogrammokról van szó, amik közel sem ártalmatlanok, de nem feltétlenül veszélyesek közvetlenül az emberi szervezetre. 

hirdetes

Európai Uniós szabvány is van a vízminőségre

Az ivóvíz minőségére már természetesen Európai Uniós szabvány is született, amely kimondja, hogy mely ívóvíz béli anyagok károsak a szervezetre, jelenleg ezen a listán 33 anyag szerepel. A Bizottság 2015-ben egy listás is adott a tagállamoknak, azzal a céllal, hogy monitorozzák a vizek állapotát, azonban határértéket egy anyag esetén sem adtak ki eddig.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A díszmagyar

A díszmagyar, a magyar kultúra alkotása, egy 19. században kialakult nemzeti díszöltözék. Ez... Tovább

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Technológia