hirdetes

Gyakorlatilag megbízhatatlanok a gyorstesztek, pedig a mentőszolgálat is elkezdte használni

VN

Szakértők szerint gyakorlatilag alkalmatlanok a gyorstesztek a koronavírus beazonosításra. Ezek a vér-ellenanyag termelését mérő eszközök virológusok szerint nem megbízhatóak. Sok esetben tévesen adnak negatív eredményt, ami téves biztonságérzethez, a vírus még aktívabb terjedéséhez vezetnek. Mégis a mentőszolgálat is elkezdte ezeket használni a hvg.hu értesülései szerint, amellett, hogy magánkórházakban is így végzik a teszteket.

Koronavírus gyorsteszt megbízhatósága

Nem megbízható eredményeket adnak a gyorstesztek

Több szakember is felhívja a figyelmet rá, hogy a vérminta alapján végzett, pár perc alatt eredményt adó úgynevezett gyorstesztek nem teljesen megbízhatóan mutatják ki a koronavírust. Az Oxfordi Egyetem kutatása alapján ugyanis a gyorstesztek az enyhe tünetekkel rendelkező koronavírussal fertőzött egyének csupán 50%-nál mutattak ki pozitív eredményt. De hazánkban a MTA Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének kutatói is kifejezték aggályukat ezzel kapcsolatban. Szakemberek óva intenek mindenkit a gyorstesztek használatától, hiszen attól tartanak, hogy így még inkább elterjed a vírus. Hamis negatív teszt esetében ugyanis a fertőzött megnyugodhat, és annak a tudatában viselkedhet, mintha bizonyítottan nem lenne semmi baja, meglátogatná idős rokonait, maszk nélkül menne boltba, ami növelné a tovább fertőzés valószínűségét.

Miért nem hatékonyak a gyorstesztek?

Jogos a kérdés, hogy ezek a tesztek miért nem hatékonyak? A magyarázat nagyon egyszerű, ugyanis a tesztek arra a logikára épülnek, hogy a koronavírus hatására a szervezetben megjelenő ellenanyagokat (immunglobulinokat) mutatja ki. Azonban a fertőzés első 5-9 napjában nem termelődik kimutatható mennyiségű ellenanyag, de sok esetben, ahogy azt a fenti kutatás eredményeiben is láthatjuk, enyhe tünetek esetében sem feltétlen lehet kimutatni az ellenanyagokat. Továbbá az is előfordulhat, hogy a vírus jelenléte ellenére valakinél blokkolódik az ellenanyag-termelés. Az eredmények megbízhatóságát az is rontja, hogy nem a vénából, hanem az ujjbegyből történik a minta vétele. Kutatók szerint az ilyen típusú szerológiai vizsgálatoknak inkább a betegség lefolyásának nyomon követésekor, vagy a fertőzöttség visszamenőleges igazolásakor használható hatékonyan. 

hirdetes
hirdetes

Akkor miért használunk gyorsteszteket?

De ha ennyire megbízhatatlanok, akkor miért használnak több magánkórházban, és most már a mentőszolgálatban is ilyen gyorsteszteket? Az eddig a koronavírus kiszűrésére használt módszer, az úgynevezett PCR technológia a kórokozó tényleges jelenlété mutatja ki a garat- vagy orrváladékából vett minta alapján, megbízhatósága 99%-os, míg a gyorsteszteké csak 65-80% körüli. Azonban jóval időigényesebb, és költségesebb. A minták kiértékelését kezdetben csak a Szent László kórházban, majd később további hét központi laboratóriumban is végzik. Ebből jól látható, hogy az ilyen elvégezhető tesztek száma korlátozott, valószínűleg ezért kezdenek el gyorsteszteket is végezni.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a gyorstesztek eredménye nem megbízható, tehát akár magánúton, akár otthon, akár máshol végzel ilyen tesztet, és negatív eredményt kapsz, ne kezdj el úgy viselkedni, mintha biztosan nem lennél fertőzött, inkább továbbra is kezeld fenntartással a helyzetet! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Andrássy út

Andrássy út: Budapest egyik leghíresebb utcája. Az Andrássy út Budapest 2310 méter... Tovább

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum: Budapest egyik leghíresebb múzeuma. A múzeum első sorban kortárs művészeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!