hirdetes

Gyűrűs napfogyatkozás – érdemes lesz feltekinteni az égre júniusban

TK

Magyarországról is láthatóvá válik ez a különleges csillagászati jelenség a hónapban – érdemes tehát kihasználni a lehetőséget és feltekinteni az égre csütörtökön!

Napfogyatkozás

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás figyelhető meg nem csak Kanada északi részén, Grönlandon és Oroszországban, de egy bizonyos mértékig hazánkban is! Magyarországon, csak úgy, mint a Távol-Keleten csupán csak részleges napfogyatkozásról beszélhetünk.


Magyarországról csak részleges napfogyatkozásként lesz látható a különleges csillagászati jelenség június 10-én, a gyűrűs napfogyatkozás. Az eseményt mégis csupán a megfelelő felszereléssel, óvatosan érdemes nyomon követni.


Mi is pontosan ez a csillagászati jelenség?


Napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor a hold a Nap és a Föld közé kerül, így a Hold egy árnyékot vet a bolygónkra. A mostani, gyűrűs napfogyatkozás annyiban fog eltérni az általános napfogyatkozástól, hogy a holdkorong a teljes árnyék sávjában nem fogja tudni eltakarni egészében csillagunkat, így egy látványos fénygyűrű fogja keretezni a hold sötét peremét.

hirdetes


Óvatosságra intenek a csillagászok


Az esemény bár önmagában nem lesz túl látványos, amennyiben naptávcsővel nézzük, akár még a napfoltokat is képesek lehetünk megfigyelni. Fokozottan figyeljünk ugyanakkor oda, hogy szabad szemmel sose nézzünk napfogyatkozást, valamint a régi erre szolgáló szemüvegek is elavultak lehetnek – felejtsük el mindemellett a kormozott üveget, a flopilemezt, illetve bármilyen házi megoldást. Ha ezeket használjuk, az könnyedén látáskárosodáshoz vezethet. 

hirdetes


Ahhoz, hogy megfelelően sikerüljön kiszűrni a káros UV-sugárzást és szemünk biztonságban legyen, ma már árulnak erre speciális napszemüveget, napszűrő fóliát – ezeket érdemes beszerezni, elsősorban szaküzletekből. Ha azonban egy nagyobb faktorszámú – 13 – 14-es hegesztőszemüvegünk megtalálható otthonunkban, azzal is biztonságosan nyomon követhetjük a folyamatot. 

 

 

Amennyiben érdekel mikor lesz megfigyelhető ez a jelenség, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje: állami kitünetésfajta, melyet évente... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Szórakozás