hirdetes

Gyűrűs napfogyatkozás – érdemes lesz feltekinteni az égre júniusban

TK
Napfogyatkozás

Mikor tudjuk megtekinteni a napfogyatkozást, ha szeretnénk?


Budapesten a részleges napfogyatkozás 12 óra 4 perckor lesz először érzékelhető, a maximális kitakarás pedig 12 óra 45-kor kezdődik meg és egészen 13 óra 27 percig tart – ekkor válik majd el végleg a két égitest egymástól.


Miért ne nézzük védelem nélkül a napfogyatkozást?


Már említettük, hogy a házi megoldásokat mindenképpen kerülni kell, ha szeretnénk nyomon követni ezt a különleges csillagászati jelenséget fontos a megfelelő eszközök használata.


Amennyiben nem használunk védőszemüveget, ha csak pár másodpercig tekintünk is fel ilyenkor az égre, legyen szó részleges vagy teljes napfogyatkozásról, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek.


Ekkor kialakulhatnak különböző látásunkkal kapcsolatos elváltozások – rövidebb-hosszabb idő után akár homályos látás, de akár metamorfopszia is kialakulhat. Utóbbi egy olyan vizuális torzítás, ami megváltoztatja a látómezőben lévő tárgyak érzékelését, példának okáért az egyenes vonalak képesek hullámszerűvé válni, esetlegesen egyes részeik el is tűnhetnek. A színlátás is csökkenhet, egy sötét folt is kialakulhat, ami zavarja majd látásunkat.

hirdetes


Az efféle tünetekre pedig még nem találtak gyógymódot.


Mikor találkozhattunk legutóbb ilyen jelenséggel?


Legutóbb ezzel a csillagászati jelenséggel 2020. június 21-én találkozhattunk hazánkban – bár ekkor sokkal rövidebb ideig tartott. Következő alkalommal pedig 2030. június 1-jén tekinthetünk meg gyűrűs napfogyatkozást. 


hirdetes
Ugyanakkor a közte lévő időszakban is érdemes lesz majd feltekinteni az égre, ugyanis a kettő között lehetőségünk lesz egy részleges (2022. október 25.), valamint két teljes (2025. március 29., illetve 2027. augusztus 2.) napfogyatkozást is megfigyelnünk hazánkban.


Mi a különbség a napfogyatkozás és a holdfogyatkozás között?


Ellentétben a napfogyatkozással, melyet általában kisebb területekről lehet megtekinteni, a holdfogyatkozás bárhonnan megfigyelhető. Általában utóbbi sokkal hosszabb, és gyakrabban is találkozhatunk vele. Napfogyatkozás elsősorban újholdkor, még holdfogyatkozás teliholdkor fordul elő – előbbiben a Hold a Napot egészben vagy részben kitakarja, még holdfogyatkozáskor a Hold részben vagy egészben a Föld árnyékába kerül.

Te figyelni fogod majd ezt a csillagászati jelenséget?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Főzés

Hiába, egy jó és tapasztalt háziasszonynak sem jut mindig eszébe, hogy mit főzzön vagy... Tovább

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Szórakozás