hirdetes

Egyszerű, de nagyszerű: elronthatatlan habos isler recept

VN, ZH

Kezdésnek egy személyes történettel nyitnék, Szolnok mellett nőttem fel, ami, utóbb kiderült, a habos isler őshazája. Számomra teljesen természetes dolog, hogy az islerben hab van, ezért mikor egyszer Budapesten kértem egy islert, amiben áfonya lekvár volt, teljesen megdöbbenten néztem: hiszen a linzerben van lekvár, az isler pedig habos.Na és ebben a pillanatban világosítottak fel, hogy igen hab van az islerben Szolnokon, de itt lekvár. Szóval most büszkén írom le, hogy az eredeti és hamisítatlan szolnoki habos isler receptje következik, méghozzá egy olyan egyszerű változatban, amivel te is nagy sikert aradhatsz, még akkor is, ha nem vagy a konyha ördöge!

Egyszerű habos isler recept

Az isler története

Persze én sem érzem teljesen fairnak, hogy ilyen gyorsan átlépünk ezen a világrengető kérdésen, hogy most akkor végül is, habnak kell lennie az islerben, vagy lekvárnak, úgyhogy beszéljünk még róla egy kicsit! Nyomoztam egy kicsit, a hivatalos meghatározás szerint az isler nem más, mint „egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütemény”. Ebből aztán nem jutunk előrébb a hab/lekvár dilemmában, úgyhogy további nyomozás szükséges. A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén ma is működő Zauner Cukrászdában 1849-ben islert, majd 100 év múlva Richard Kurth alkotta meg újra rumos csokoládékrémmel. Tehát se lekvár se hab! 

hirdetes

A habos isler története

De mesélnék kicsit a világhíres szolnoki habos islerről is, ami gyerekkorom egyik kedvenc süteménye volt, olyannyira, hogy szinte nem telt el vasárnap nélküle. Ha a habos isler történetének legeslegelejéhez akarunk csöppeni, akkor elég, ha egy sétát teszünk Szolnokon, a Szapáry utcában, ugyanis az itt található akkori Kádár Cukrászdában született meg ennek a finom süteménynek az alapötlete és receptje is, a megalkotója pedig nem más volt, mint Hegedűs László. Az alapproblémaát a megmaradt tojásfehérje jelentette. Hegedűs László valahogy hasznosítani szerette volna, a sütés közben keletkezett felesleget, és ugyan sok kísérletezgetés után, de ennek eredményeképpen megszületett a ma is ismert, és sokak által szeretett habos isler. Sokan igazi kuriózumként tartják számon. Anyukám mindig vásárol nekem, ha hazamegyek, és hallotta, hogy mások is ezt teszik. Viszont most sokáig nem megyek haza, úgyhogy úgy döntöttem elkészítem én magam a kedvenc habos isleremet, és meg is találtam hozzá a tökéletes receptet. Sokáig féltem tőle, hogy kipróbáljam, de tényleg nem annyira bonyolult, ahogyan az ember elképzeli, még nekem sem sikerült elrontanom, pedig nem vagyok valami rutinos háziasszony, cukrász meg végképp.

hirdetes

Lapozz a következő oldalra az elronthatatlan habos isler receptért!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Koppány

Koppány: Koppány vezér Géza magyar fejedelem rokonának, Tar Zerindnek a fia volt. A jelenleg... Tovább

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!