hirdetes

6 hagymaféle, amikkel csodás ételeket varázsolhatsz konyhádban

TK

A magyar konyhában szinte hagymát eszünk hagymával – amennyiben főzésre kerül a sor, biztosan állítom, hogy Te is először ételeid túlnyomó részéhez hagymát aprítasz, majd dinsztelsz. Most mutatom, miket varázsolhatsz még konyhádban ennek az élelmiszernek a fajtáival!

Hagymafélék

A hagyma szinte mindennapjaink részét képezi – ez az elengedhetetlen zöldség biztosan bekerül konyhánkba valamilyen formában. Ugyanakkor nem érdemes megállnunk felhasználásuk kapcsán a vöröshagymánál – hiszen rengeteg, különböző hagymaféléről beszélhetünk. Ezeknek nem csak színe, de alakja is eltérhet, valamint különbözőbbnél különbözőbb ideális felhasználással rendelkeznek ételeink kapcsán.


Érdemes egyébként kiemelni, hogy vannak, akik azt állítják, hogy a legtöbb recept ugyanúgy működne hagyma nélkül is, sőt tápértékük sem változna meg túlzott mértékben. Mégis, ki az, aki kihagyná ebédjéből? Hazánkban szinte mindenkinek feltűnne, hogy valami nincs rendben, ugyanis ételeink ízét könnyedén képes fokozni ez az apró zöldség. Nézzük tehát, mit tudnak különböző fajtái!

hirdetes


A legtöbb étel alapja – a vöröshagyma


Mint már említettem, receptjeink nagyobb részének első mondata: „vágj fel egy-két hagymát”. A vöröshagyma már annyira ételeink részét képezi, hogy nem is kell leírni, milyen fajtáról van szó – csupán hagymaként emlegetjük, és már rögtön a vörös változat felé nyúlunk. De miért is? Ennek oka, hogy talán ez a legerősebb hagymaféle, amit használhatunk – képes intenzív, érdekes ízvilágot kölcsönözni étkeinknek.

hirdetes


Fehér hagyma


A nyári időszakban elterjedt, elsősorban ehhez köthető. Jellemzője, hogy héja vékony, színe fehér, valamint laposabb, szélesebb, mint vörös társa. Ízben, ha be szeretnénk határolni, akkor a vöröshagyma és az édes hagyma között helyezkedik el. Kevésbé intenzív mind ízvilágra, mind illatra, ezért érdemes salátáinkba vágni. Elsősorban nyersen fogyasztják előszeretettel – hiszen mivel gyengébb, nem kell majd tartanunk az émelyítő hagymaszagú lehelettől. 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Koppány

Koppány: Koppány vezér Géza magyar fejedelem rokonának, Tar Zerindnek a fia volt. A jelenleg... Tovább

Gellért-hegy

Gellért-hegy: Budapest egyik jelképe. A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében, a Duna... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!