hirdetes

Egy meghitt népi szokás - Bemutatjuk, hogyan is néz ki egy hagyományos magyar esküvő

LK
Hagyományos magyar esküvő

7. Magyar motívumok

Egy igazán magyar hangulatú lagziról nem hiányozhatnak a díszes magyar motívumok sem. Hazánkban számos hímzési stílus is képviselteti magát. A legnépszerűbbek ezek közül a matyó, a kalocsai és a palóc hímzések. Ezek a motívumok szinte bárhol megjelenhetnek a meghívóktól kezdve az asztalterítőkön és lufikon át egészen a menyasszonyi tortáig.

8. Esküvői finomságok

A hagyományos magyar ételek mellett a pár jellegzetes hazai finomságokkal is kedveskedhet a násznépnek. Ez lehet díszes mézeskalács, pálinka, magyar borok, esetleg egyéni emlékcímkével ellátott pezsgők, vagy akár egy kis csomag pirospaprika is.

hirdetes

9. Díszmagyar

Egy másik jellegzetesen hazai viselet a díszmagyar. Ennek férfi és női változata is létezik, így a vőlegény és a menyasszony akár össze is öltözhetnek. A férfi díszmagyar eredetileg egy ünnepi ruha volt, ami különösen a 19. század magyar nemeseinek köreiben volt népszerű, története azonban egészen a 16. századig tekint vissza. A női verzió az olasz reneszánsz idejéből származik.

10. Grillázstorta

hirdetes

A grillázstorta, vagy pörkölttorta olvasztott cukor és darált dió alkotja, és mindenféle látványos formában szokás elkészíteni. Ezt a tortát a vőlegény és a menyasszony közösen törik össze egy kalapáccsal, gyakran úgy, hogy kezeiket közben egy kendő köti össze. A hagyomány szerint ahány darabra széthullik a torta, annyi gyerekre számíthatnak majd.

11. A csárdás

A csárdást bárki eltáncolhatja, hiszen alapja nagyon egyszerű mozdulatokból áll: két lépés balra, majd kettő jobbra. A vőfély tarthat egy rövid gyorstalpalót a táncos kedvű vendégeknek, akik aztán csatlakozhatnak a csárdást járókhoz a táncparketten.

12. Cigányzene

A legtöbb magyar lagzit cigányzene járja át, általában a vacsora és menyasszonytánc alatt, vagy amíg a zenészek bírják!

A szöveg forrása

Forrás: Fortepan / Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Tihanyi levendulás

Tihanyi levendulás: A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!