hirdetes

Egy meghitt népi szokás - Bemutatjuk, hogyan is néz ki egy hagyományos magyar esküvő

LK

A régi magyar esküvők a legszebb népi hagyományok közé tartoznak. Habár a lagzik sok helyen a mai napig is elterjedtek hazánkban, mára már nem minden ünnepi elemük maradt fenn a köztudatban. Ha egy ízig-vérig magyar esküvőről álmodozol, vagy csak érdekelnek népünk esküvői mulatságainak jellegzetességei, akkor olvass tovább!

Hagyományos magyar esküvő

Ha igazi magyar esküvőt szeretnél megvalósítani, ezekre lesz hozzá szükséged: 

1. A menyasszony búcsúztatása, és a „kikérő”

Ez az esküvői szokás rendszerint a vőfély feladata. A búcsúztatás során a vőfély a vőlegény nevében kikéri a menyasszonyt a szüleitől. Ez általában a szülők és a menyasszony otthonában történik, de bármilyen jelképes helyen is megejthető az első ceremónia előtt. A vőfély beszéde során tehát megkéri a szülőket, hogy engedjék elmenni a menyasszonyt a szülői otthonból, és megköszöni nekik, hogy felnevelték őt.

2. Mit jelent, amikor valakinek „bekötik a fejét”?

Természetesen itt szó sincs semmilyen sérülésről. A kötés felhelyezése a menyasszony feleséggé válását jelképezi. A hagyomány szerint amikor a fiú megkéri a lány kezét és az igent mond neki, egy kendőt – ez az úgynevezett jegykendő – kap a lánytól. Ezt a kendőt aztán az esküvőt követő fogadáson a család legidősebb női tagja felköti a menyasszony fejére. A kendő általában magyar népi motívumokkal díszített.

3. Menyasszonytánc

A menyasszonytánc során a menyasszony minden vendéggel táncol egy keveset (nem minden esetben külön-külön minden vendéggel, hanem párokkal vagy egész családokkal). Ekkor kerülnek átadásra az esküvői ajándékok (általában pénz) is. A vőlegény és a menyasszony édesanyja borítékokba gyűjti be a tánc jelképes „árát”, a vőfély pedig hangos „Eladó a menyasszony!” kiáltásokkal hívogatja táncolni a vendégeket.

hirdetes

4. Az éjféli átöltözés

A hagyomány szerint éjfélkor a menyasszony átöltözik az úgynevezett menyecskeruhába. Ez a ruha általában piros színű, de újabban szokássá vált a lagzi díszletéhez passzoló színt választani. A ruha a feleséggé válás egyik szimbóluma, akárcsak a jegykendő. Gyakran a vőlegény is átöltözik, és piros (vagy a menyecskeruháéhoz hasonló színű) inget vesz fel. Az átöltözésből visszatérő párt a vőfély házastársakká nyilvánítja.

Hagyományos esküvőt szeretnél? Tudunk ajánlani ehhez egy nagyon hangulatus esküvőhelyszínt mesés helyen, a Balaton-felvidéken, a Bakony lábánál, madárcsicsergős levegővel, csónakázótóval, kis szigettel, hagyományos konyhával rendelkező étteremmel, és rugalmas szervezéssel. A négycsillagos Kristály Hotelben nem kell csalódni sem akkor, ha utazásról van szó, sem akkor, ha rendezvényekről. Nézd meg itt a helyszínt: hangulatos esküvőhelyszín.
hirdetes

5. Gyertyafény keringő

Mielőtt a menyasszony átöltözne menyecskeruhájába, ezzel a tánccal búcsúzik el fehér menyasszonyi ruhájától. A keringőt a vőlegénnyel együtt járják, miközben egyik kezükben közösen egy gyertyát tartanak. A násznép körülállja őket, szintén gyertyákkal a kezükben – ezeket a gyertyákat a pár egyenként elfújja tánc közben. Miután az összes gyertyával végeztek, utolsóként a sajátjukat is elfújják. A táncot követően a vőlegény az ölébe kapja menyasszonyát, és kisiet vele a teremből.

6. A menyecsketánc

A menyasszonynak nem feltétlenül muszáj fehér ruhájában táncolnia a vendégekkel. Ilyenkor a menyasszonyi tánc menyecsketánccá alakul át, és nem az átöltözés előtt, hanem utána tartják meg. Ebben az esetben ilyenkor kerülnek átadásra az ajándékok, és a vőfély „Eladó az új menyasszony!” kiáltásokkal buzdítja a vendégeket.

Te is részt vettél hasonló eseményen, esetleg a saját lagzid is ilyen feltételek mellett zajlott le? A cikkünk még nem ért véget, lapozz a következő oldalra, ahol további részletekről olvashatsz! 

Forrás: Fortepan / Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Nádudvari feketekerámia

Nádudvari feketekerámia: Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!