hirdetes

Rendhagyó balatoni színház 2 nagyszerű darab a Haláp-hegyen

VN

Augusztus 23-án Zalahalápra, a Haláp-hegyre érkezik a Balaton Teátrum két előadása. Zalahalápon, a Haláp-hegyen lesz látható a Rendhagyó terek színházi eseménysorozat következő két előadása, a Brémai muzsikusok – gyerekeknek szóló darab és a Rege a tihanyi visszhangról, amely minden korosztályt megszólít.

Balaton Teátrum  Zalahalápon 2022

A kulturális levegő az egész Baaltont átjárja

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program különleges színházi eseménysorozata júniusban indult a Budapest Bábszínház Apa lánya című, felnőtteknek szóló monodrámájával, júliusban pedig az Amargant Színházi Műhely Sárkány című darabját nézhették meg az érdeklődők a farkasgyepűi erdőben. A Rendhagyó terek előadások célja, hogy izgalmas, sokszínű előadások töltsék meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait. Tulajdonképpen bármilyen területet, ahol egy színdarabot elő lehet adni. Az előadások hozzájárulnak ahhoz, hogy a színház közelebb kerüljön az emberekhez, hogy különböző színházi műfajak mutathassák be magukat, valamint, hogy a régió fiatal alkotói, alkotócsoportjai bemutatkozzanak.

Különleges színház Zalahalápon

Augusztus 23-án, a következő rendhagyó térben, Zalahalápon, a Haláp-hegy szívében kerül színpadra a Balaton Teátrum két előadása: a gyerekek a Brémai muzsikusok című klasszikust nézhetik meg új köntösben 15 órától, este 6 órától pedig minden korosztálynak szól a Rege a tihanyi visszhang című darab, amelynek keletkezése legalább annyira balatoni, mint a témája és amit már tavaly óta játszik nagy sikerrel a Balaton Teátrum társulata. Ahogyan Iváncsics Zsolt, a Balaton Teátrum producere is meséli: 

„A mű közel két éve íródott, a vonyarcvashegyi polgármester úrral, Pali Róberttel ötleteltünk éppen, és az ő asztalán ott volt Lipták Gábor Aranyhíd című kötete. Akkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy az emberek nem nagyon ismerik a balatoni regék mondavilágát. Így elvittem a színházi csapatomhoz, a Hahota Gyermekszínházhoz, és úgy éreztük, hogy minden adott hozzá, hogy a tihanyi regét megvalósítsuk. Van egy társulatunk Szűcs Balázs vezetésével, egy csodás dramaturg írónk Pete László és egy kiváló zeneszerzőnk Füri Gábor személyében. Végül tizennégy hónappal az ötlet kipattanása után, tavaly Vonyarcvashegyen a szabadtéri színpadon telt ház előtt nagy sikerrel bemutattuk a Rege a tihanyi visszhangról című első balatoni regemusicalt.” 
hirdetes

A rendhagyó regemusical nemcsak a Balaton monda-, hanem egyúttal a hangzásvilágát is tükrözi. A darabban olyan, a Balaton-partról jól ismert hangokat, zörejeket fedezhetünk fel, amelyek nagyban hozzájárulnak az igazi balatoni hangulat megteremtéséhez és átéléséhez.

“Ez egy zenés darab. Nagyon sok dalban fellelhető a nád susogása, a víz ringása, és az Átok című számban a darab végén pedig megjelenik a vihar és a tomboló Balaton.” 
– tudjuk meg Iváncsics Zsolt producertől. 

A darab a Balatonról szól

A darab egyik fő küldetése – természetesen a szórakoztatáson felül -, hogy ápolja a Balaton mondavilágát és hogy a fiatalabb generáció is megismerje azokat a történeteket, amik a tóhoz kötődnek. És bár fontos, hogy a legkisebbektől a felnőttekig mindenkihez elérjen az üzenet, az előadás mégsem egy gyerekdarab, mivel olyan mély, átvitt gondolatokat is megfogalmaz, ami mindenki számára tanulságul szolgálhat – ezt vallja a producer is. 

hirdetes
„A Rege a tihanyi visszhangról 0-99 évig mindenkinek szól, de azt kiemelném, hogy ez nem kifejezetten egy gyerekdarab. Szerepel benne herceg, hullámkirály, időmanó, és valószínűleg ebből gondolják sokan, hogy főleg gyerekeknek szól, de a műben sokkal mélyebb gondolatok rejlenek. Számos előadással a hátunk mögött bebizonyította azt a mű, hogy a mondanivalója képes eljutni az egészen kicsi, óvodás korosztálytól az idősebbekig is. Mi írtuk ezt a darabot a saját mondavilágunkról, a saját tengerünkről és a saját történelmünkről. A fiatalabb generációból sokaknak fogalmuk sincs például arról, hogy volt egy csodálatos tihanyi visszhang, ami sajnos a civilizáció áldozata lett, pedig nem szabad elfeledni ezeket az emlékeket és ezeket a mozaikokat kell újra összerakni. Nekünk az a dolgunk, hogy ápoljuk és ébren tartsuk a hagyományainkat, a Balaton mondavilágát, és ezáltal megtanítsuk a felnövekvő nemzedékeknek, hogy ők is ismerhessék ezeket a gyönyörű, Balatonhoz fűződő történeket.”

További információ a Rendhagyó terek előadássorozatról ITT.  
Brémai muzsikusok regisztráció ITT.
Rege a tihanyi visszhangról regisztráció ITT.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvár

Segesvár történelmi belvárosa, háttérben az Óratoronnyal: A Maros megyei Segesvár... Tovább

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás