hirdetes

5 hasznos tanács, amit mindenképpen érdemes tudni, ha külföldön keresel munkát

vd

Napjainkban a kivándorlás nem egy szokatlan dolog. Sokan veszik az irány külföldi országok irányába egy új élet vagy legtöbbször egy új munka reményében. Azonban sok veszély leselkedhet ránk, ha nem figyelünk oda és nem járjuk körbe alaposan a témát, mielőtt felcsomagolunk és neki indulnánk. Íme, néhány hasznos tipp, amit jó, ha tudsz, ha külföldi munkát keresel.

Hasznos tanácsok külföldi munkavállaláshoz

#1 Merre induljak

Az első és talán legfontosabb, amit érdemes eldöntened, hogy melyik irányba is szeretnél elindulni. A legtöbbeknek azért az a jótanács, hogy ha sem rokon, sem ismerős nem él és dolgozik külföldön, azért ne rögtön a világ legtávolabbi szegletébe induljon el az ember. Sokszor szoktak abba a hibába esni, hogy nagy hévvel nekiindulnak a nagyvilágnak, vagy esetleg egy kiszemelt országnak aztán pár héten belül úgy kell hazamenekíteni az illetőt, mert vagy pénze nincsen megélni és hazajönni, vagy annyira magányosan érzi magát külföldön, hogy inkább hazamenekül, mint hogy még egy hetet ott kelljen tölteni.

Érdemes itt is kis lépésekben elindulni, aztán ha már profi lettél a külföldi munka világában, érdemes kicsit távolabb merészkedni. Tanácsos először a szomszédos országokban kezdeni, így akkor sem történhet nagy baj, ha esetleg még sem jön össze az első nekirugaszkodás.

#2 Érted, amit mondok?


A következő fontos dolog, a beszélt nyelvek. Nyilván volt már rá példa, hogy valaki nulla nyelvtudással nekivágott a világnak itt hagyott csapot-papot, aztán 1 hónap múlva már folyékonyan beszélt „külföldiül”. Na de azért nem ez az általános. Abból a szempontból is fontos, hogy legalább alap nyelvismeretünk legyen a célország szempontjából, hogy a lakhatási és egyéb dolgainkat el tudjuk intézni. Ráadásul sokkal jobb feltételekkel indulunk egy esetleges állásinterjún, ha nem csak az egyénileg kialakított, saját jelnyelvünkkel próbálunk boldogulni. Sok tanulmány bebizonyította már, hogy sokkal gyorsabban tanulja az ember az adott nyelvet, ha abban a közegben él, ahol nap, mint nap azt beszélik, de tuti bizton állítom, hogy ha zéró japán tudással neki indulsz az országnak, valószínűleg, hogy a reptérről sem fogsz tudni kijutni nagy eséllyel.

hirdetes

Természetesen az angol és/vagy német nyelv ismerete már nagy előnyt jelenthet sok országban, de ha csak nem mosogatóként szeretnél elhelyezkedni, akkor érdemesebb kicsit nagyobb fokú nyelvtudásra szert tenni még indulás előtt.

hirdetes

#3 Hol keressek?


Ma már rengeteg internetes oldal foglalkozik kifejezetten külföldi munkák hirdetésével. Legalább olyan egyszerűen tud menni a folyamat, mint ahogyan idehaza jelentkezünk egy állásra. Sőt a nyugati országokban már bevett szokás, hogy ha nemzetközi szinten is hirdetik a pozíciót, előszeretettel tartanak Skype interjúkat is, hogy megkönnyítsék a külföldieknek a jelentkezést. Így nem kell már jó előre – esetleg feleslegesen – több száz, vagy több ezer kilómétert utazni egy interjú kedvéért, hiszen itthonról is nyugodtan le tudjuk zavarni a dolgot, ráadásul, így elég akkor a lakhatási ügyekkel elkezdeni foglalkozni, ha már tudjuk, hogy megkaptuk a munkát.

Nem csak állásportálokon találhatunk kecsegtető ajánlatokat, de a közösségi média felületein vannak már célzottan országonként álláshirdető oldal, sőt különböző csoportokat is érdemes felkutatni, ahol már kaphatunk némi tapasztalati visszajelzést is, hogy milyen is az élet odakint. Az ilyen csoportok azért nagyon hasznosak, mivel a munkakeresés mellett a szálláskeresésünket is szokták segíteni, ha kérünk segítséget, illetve a célországban kötelező papírügyekben is tanácsot, illetve segédkezet nyújtanak nekünk, méghozzá olyan nyelven, amit biztosan megértünk.
 

További hasznos tanácsot találsz a következő oldalon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Születésnapi buli Budapesten

Egy jeles napot meg kell ünnepelni. A születésnapok fontos események az emberek életében,... Tovább

Árpád fürdő

Árpád fürdő: Az Árpád Gyógy- és Strandfürdő Békéscsaba fő látványossága. Egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Külföld Magyarország