hirdetes

Hasznos tudnivalók a kutyatartással kapcsolatban

P.B.

„A kutya az ember legjobb barátja”, ezt a mondást bizonyára mindenki ismeri. A kutya hűsége miatt tartják igaznak ezt a mondást. Régen az emberek inkább azért tartottak kutyát, hogy a tulajdonukat, házukat őrizzék, ez mára megváltozott. A legtöbb ember azért tart állatot, hogy legyen társasága. A leggyakoribb társak a kutya és a macska. Ebben a cikkben a felelősségteljes kutyatartásról lesz szó. 
 

Kutyatartással kapcsolatos tudnivalók

Vásárlás/örökbefogadás

Kutyákat örökbefogadhatunk állatmenhelyekről, ahol általában féregtelenített, oltásokkal rendelkező ebekkel találkozhatunk. Ebben az esetben sokszor előfordul, hogy nem fajtatiszta kutyát fogadunk örökbe. Ennek az eljárásnak is van költsége, úgynevezett ”adományt” fizetünk, ez általában 15-20 ezer forint.

Kisállatot tenyésztőtől is vásárolhatunk, ahol biztosan fajtatiszta, kiskönyvvel rendelkező kedvencet találunk. Fontos megemlíteni, hogy sajnos megnőtt a szaporítók száma, akik nem megfelelően járnak el, hiszen sok esetben a kutyusok nem kapják meg a szükséges oltásokat, illetve nem megfelelő körülmények között tartják az ebeket. Sajnos sok kutya megbetegedhet, így érdemes alaposan utánanézni annak, hogy honnan vásárolunk házikedvencet. 

hirdetes

Kezdetek

A kutyatartás rendkívül időigényes feladat, először is mérlegelni kell, hogy alkalmasak vagyunk-e rá. Az első pár napban/hétben a kedvencnek meg kell szoknia az új környezetet. Ha esetleg másik állat is van a háznál, felmerülhetnek problémák az összeszoktatással kapcsolatban.

Amennyiben kertes házba szeretnénk tartani az állatot, meg kell róla győződnünk, hogy nem tud kiszökni. Lakásban tartás esetén viszont a szobatisztaságra szoktatás lehet nagy feladat.

hirdetes

Mindenekelőtt a kutya felnőtt mérete is meghatározó tulajdonság, mivel nem mindegy mekkora alapterületű helyen szeretnénk tartani. A nagyobb testű kutyáknak egyértelműen egy kertben a helyük, míg a kisebbek egy lakásban is boldogan elvannak. Sétáltatni viszont mindkét esetben szükséges, így a kedvencünk tud más kutyákkal találkozni, ”megjelölni” új helyeket és szabadabban mozogni.

A cikk további részét a következő oldalon olvashatod el! Lapozz! Többek között szó lesz a kutyatartás költségeiről is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ilona-vízesés

Ilona-vízesés: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű... Tovább

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!