hirdetes

Hasznos tudnivalók a kutyatartással kapcsolatban

P.B.
Kutyatartással kapcsolatos tudnivalók

A kutyatartás költséges

A kutya megvásárlása előtt el kell döntenünk, hogy tudjuk-e fizetni az állattal járó költségeket. Általában minél nagyobb testű egy kutya annál többet eszik, és a jó minőségű tápok nem olcsók. Az oltásokkal is számolni kell, amelyből többet is kap az állat, mind féreg ellen, mind veszettség ellen. Chippeltetni is kell és általában a megfelelő kort elérő állat esetében ivartalanítást is végeznek.

Nem árt azzal is számolni, hogy a kutyák is meg tudnak betegedni, amelyet néha vitaminokkal túl lehet vészelni, de egyes esetekben egy komolyabb beavatkozásra is szükség lehet, amely igen költséges tud lenni. Továbbá léteznek már biztosítások kutyákra is.

Már a kutyus érkezése előtt érdemes pár dolgot beszerezni, ilyenek például egy lakásban tartott eb esetén a megfelelő fekhely, etető, itató tál, pórázok, hámok, kinti állat esetén pedig egy olyan faház, amely télen nyáron megvédi az időjárás viszontagságaitól. Az állat szőrzete is egy befolyásoló tényező lehet, mert ameddig egy rövidszőrű kutyát elég átkefélni, egy hosszabb szőrűt érdemes kutyakozmetikába vinni, ahol az erre szakosodott emberek eltávolítják a felesleges szőrt.

hirdetes

Életkörülmények

A kutyáknak megfelelő életkörülményeket kell teremtenünk. Egy ebet nem tarthatunk láncra kötve vagy egy pár négyzetméteres kennelben. Ezeket a törvény bünteti, és aki így jár el attól elveszik a házikedvencét.

hirdetes

A megfelelő étel és ital kiválasztása is elengedhetetlen ahhoz, hogy kutyusunk megfelelően növekedjen és egészséges maradjon, hiszen ez az első. Nem érdemes spórolni a táp minőségén, és nem is ehet mindig maradékot az eb, szüksége van megfelelő mennyiségű fehérjére, zsírra, különböző vitaminokra és ásványi anyagokra, valamint szénhidrátra. Mindig legyen előtte friss tiszta víz.

A fogak egészségéről és erősségéről úgy gondoskodhatunk, hogy csontot adunk nekik, amit rághatnak, illetve vannak különböző kutyafogkefék. Nyáron vízből többet kell biztosítanunk, ha nagy a hőség a hosszabb szőrű kutyákat vízzel locsolhatjuk, vagy akár elvihetjük olyan strandra ahol szívesen látják a házikedvenceket. A kutyusok egész évben lehetnek a kertben, amennyiben olyan kutyaházat biztosítunk számukra, amely nem huzatos. 


Mindenki döntse el mielőtt kutyát szeretne vásárolni, hogy ezeket a feltételeket biztosítani tudja-e. A kutya egy társas lény, melyet nem szabad bezárva tartani, felelősséget kell vállalni a kutya tettei után. Nincs olyan, hogy rossz kutya, csak rossz gazda van, aki nem foglalkozott eleget kedvencével. Az állatok közül a kutya az egyik legintelligensebb, felismerik a gazdájuk érzelmeiket. Általában a kisebb testű kutyák tovább élnek, de fajtától is függ, hogy melyik kutya mennyi ideig él. Azt is fontos megemlíteni, hogy nem hagyhatjuk magára az álltatot napokig, gondoskodni kell róla. Ha hosszabb időre elutazunk, és nincs kire bízni az állatot, akkor igénybevehetjük a kutyapanziókat is.
 

Képek forrása: pixabay.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!