hirdetes

Tévhitek és tények a hekkről, a legkedveltebb balatoni finomságról

SzSz

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a hekk egy balatoni hal fajta, holott a tengerből származik. Azonban nem ez az egyetlen tévhit a hekkel kapcsolatban. Lássuk, miket tudunk rosszul az egyik kedvenc nyári strand ételünkről!

Kedvenc balatoni strand ételünk a hekk: tények és tévhitek

Te szereted a hekket?

Eddigi szavazatok száma: 177

Igen (93%)
Nem (6%)

A szavazás lezárult.

A „balatoni” hekk nem elég, hogy tengeri hal, de a legtöbb esetben nem is Európából származik. A hekk (Merluccius merluccius) egy tengeri ragadozó hal, amelyet sokan úgy ismernek, hogy csacsihal vagy tengeri csuka. Európa környékén ezt a halfajt már kifogták a környező vizekből, éppen emiatt hozzák messzebbről, Argentínából, Peruból vagy Chiléből, ahol igen nagy üzemben vadásznak a tengeri csukára. A halakat már ott helyben lefejezik és előkészítik a szállításra. 

De miért fejezik le őket?

Ez a halfajta meglehetősen csúnya és ijesztő fejjel rendelkezik, éppen emiatt vágják le a fejét még a sütés előtt. A másik oka persze az, hogy sokkal könnyebb fej nélkül szállítani, és nagyobb mennyiség is elfér kisebb helyen egészen a Balatonig utazva. 

hirdetes

Miért ez a kedvenc „balatoni” halunk? 

A Balaton mellett és országszerte igen sokféle finom halat találni, mégis valamiért ez az egyik legkedveltebb. A hekket már az 1960-as évektől kezdődően fogyasztják hazánkban, és onnantól fogva egyre népszerűbbé vált. A hekket a magyar édesvízi halak exportja miatti készlethiány pótlásaként hozták be Magyarországra, emellett pedig a keszegfélék árának növekedése is plusz indokként szolgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. 

hirdetes
A hekk igen közkedvelté vált nagyon gyorsan, hiszen egyszerű elkészíteni, a húsa fehér, nem túl halízű, és kevés szálkája van. Bár nem csak hazánkban rendkívül népszerű ez a halfaj, például Spanyolország a világ hekktermelésének felét fogyasztja el, amely azt jelenti, hogy az ottélők fejenként évente 7 kilogrammot megesznek belőle. A spanyolok mellett a franciák és az olaszok is rendkívül kedvelik a hekket, így náluk is számos ételben megtalálható. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kodály-módszer

Kodály-módszer: A Kodály-módszer egy zenepedagógiai koncepció, ami Kodály Zoltán... Tovább

Május

Május: az év ötödik hónapja, a szerelem időszaka. A tél elmúltával és a jó idő... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!