hirdetes

Tévhitek és tények a hekkről, a legkedveltebb balatoni finomságról

SzSz
Kedvenc balatoni strand ételünk a hekk: tények és tévhitek

A hekk megjelenése és életmódja

Bár az itthon kapható mérete általában a 40-50 dekagrammos példányok ismertek, a hekk akár a 15 kilogrammot is elérheti, és akár a 1,4 méter hosszúságot. A teste torpedószerű, a háta és az oldala sötétszürke, még a hasa fehér és ezüstszürke. A hal feje ijesztő lehet, hiszen a szája a szeme alá nyúlik, és fogai rendkívül hosszúak és hegyesek. Ragadozóhal révén kisebb halakkal táplálkozik, például heringgel és nyílt vizekben 200-300 méter mélyen él. 

Nem kell tartani a fertőzéstől 

A Nébih rendszeresen végez ellenőrzéseket a hazai kínálatnál, különösen a szezonban, azaz ilyenkor a nyári időszakban. A hekk esetén is előfordulhat, hogy a hal parazitákat tartalmaz, azonban a a fagyasztás és a sütés hatására a hal húsából mindennemű fertőzés megsemmisül, tehát egyáltalán nem kell tartanunk attól, hogy bármilyen ételmérgezést vagy betegséget elkapunk tőle. 

hirdetes

A hekk mellett mást is érdemes megkóstolni 

A kedvenc sült halunk mellett a Balaton mellett a strandbüfékben számos isteni finom halak kapni, amelyet szintén érdemes megkóstolni annak, aki kedveli a halakat. A halak közül a harcsa, a ponty, a keszeg, a süllő vagy a sügér is finom húsú hal, amelyek paprikás lisztben, bő olajban kisütve igen kedveltek. Ezek a halak is általában nem a Balatonból származnak, hiszen nagy mennyiségben nem engedélyezik a horgászatot, így halgazdaságból vagy külföldről származnak. 

hirdetes
A Balaton környékén pedig az egyik legkülönlegesebb húsú és ízű hal a mennyhal, amelyet ritkán kapni, pontosan amiatt, mivel ez az egyik legritkább faj. Húsa nem halhoz hasonlít, sokkal inkább a csirke vagy a disznó húsára. Érdemes kipróbálni! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon: A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen... Tovább

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék a Zempléni-hegységben. Természeti és Kulturális... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!