hirdetes

A képzőművészet 12 leghíresebb nőalakja

Puskás Rékka

Bizonyára mindenki hallotta már Picasso, Klimt, vagy Leonardo da Vinci nevét, ahogy egyes műveiket is ismerik azok is, akik egyébként nem érdeklődnek a képzőművészet iránt. Ebben a cikkben nem csak a legnagyobb festők egy-egy művéről lesz szó, hanem olyan alkotásokról, melyek nőket ábrázolnak, így a nőalakok is világhírűvé váltak.

Ismerd meg e legendás nőket!

1. A willendorfi Vénusz

Ez az egyik leghíresebb őskori lelet, melyre 1908-ban talált rá Szombathy József régész. A 11 centiméteres mészkőszobrot egy onnan 136 kilométerre található csehországi mészkőből készítették, feltételezhetően vörös okker színnel volt bevonva, a maradványok erre utaltak. Szakrális jelentősége lehetett, de nem csak halottakat temettek ilyen szobrokkal, hanem az élők is maguknál tartották. A telt idomú hölgy a kor szépségideálját testesíti meg; a termékenység, a bőséges táplálék és gazdagság szimbóluma volt. Az akkori emberek nem éltek annyi ideig, hogy olyan betegségeik alakuljanak ki, melyek kóros elhízáshoz vezetnek, így aztán a szobron lévő túlsúly a túléléssel függ össze.

2. Sandro Botticelli: Vénusz születése

Ez a Vénusz ábrázolás merőben eltér az előzőtől. Botticelli ezt a festményt feltehetően 1485-87 között készítette el, Lorenzo di Pierfrancesco de Medici felkérésére. Vénusz, vagy ahogy a görög mitológiában hívják, Aphrodité a szépség és a szerelem istennője, a kép az ő születésének pillanatát ábrázolja, ahogy az istennő kilép a kagylóból, melyben született. Ez a gyönyörű festmény ma a firenzei Uffizi Galériában van kiállítva.

hirdetes

3. Leonardo da Vinci: Mona Lisa

A képzőművészet talán legtöbb rejtélyt magába foglaló darabja a Mona Lisa (La Gioconda). Da Vinci leghíresebb munkája 1503-1519 között készült egy firenzei kereskedő feleségéről, mely képtől aztán sosem vált meg a művész. A mai napig foglalkoztatja a kutatókat, hiszen a horizont más-más magasságban lévő ábrázolása, a férfi-női perspektíva megjelenítése, az alig észrevehető mosoly, a kezek drámai elhelyezkedése, illetve a művész zseni mivolta fényében sokan még mindig valamilyen titkot sejtenek a háttérben. Ma a párizsi Louvre múzeumban tekinthető meg.

4. Jan Vermeer van Delft: Leány gyöngy fülbevalóval

hirdetes

Más néven a Turbános nő, szintén nagyon közismert portré, a holland Jan Vermeer van Delft alkotása 1665-ből. Ezt a képet a holland arcképfestés csúcsának tartják, egyetlen vetélytársa, akihez hasonlítani lehet, Rembrandt. A festmény jelenleg a hágai Mauritshuis múzeumban tekinthető meg.

5. Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel

Da Vinci másik híres nőalakja a Hölgy hermelinnel (Dama con l’ermellino), vagy Hermelines hölgy, mely 1489-90 körül készülhetett. Ez a kép a Mona Lisával ellentétben a művész korai alkotásai közé tartozik, egyike az első olajfestményeknek, így újításnak számított a festészetben is. Bár eltérnek a vélemények arról, hogy a hölgy kezében valóban hermelin látható-e, nem pedig vadászgörény, a milánói herceg kedvesét, Cecilia Galleranit ábrázoló mű mindkét esetben magával ragadó. Ma a krakkói Czartoryski Múzeumban látható.

6. Edouard Manet: Olympia

1863-ban készült a festmény, ekkoriban a művész jellemzően több műfajban is próbálgatta a szárnyait, csendéletet, tájképet, portrét. Ennek a kísérletező időszaknak az eredményeként előállt saját Vénuszával, az Olympia című képpel. A közönség mélységesen fel volt háborodva a festményen, holott a művész munkásságában meghatározó fordulatot jelentett. Ma a párizsi Orsay múzeumban van kiállítva.

Még nincs vége, a következő oldalon vár még 6 legendás nőalak, a cikk végén pedig kérlek szavazz, neked melyik a kedvenced!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hologram

Hologram: A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás,... Tovább

Dráva

Dráva: A nagy magyarországi folyók egyike. A Dráva a Duna jobb oldali mellékfolyója 40 095... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Európa Külföld Magyar Szórakozás