hirdetes

A képzőművészet 12 leghíresebb nőalakja

Puskás Rékka
Ismerd meg e legendás nőket!

7. Edgar Degas: A tizennégy éves kis táncosnő

A híres francia festőnek nem csak képei, szobrai is maradtak az utókorra. Egyik leghíresebb ezek közül ezt a balerinát ábrázoló szobrocska, a La Petite Danseuse de Quatorze Ans. Már bemutatásánál is nagy figyelem övezte a művet, ugyanis ez Degas legfontosabb, az impresszionizmus irányzatnak pedig az egyik legjelentősebb darabja. 2009-ben elárverezték a Sotheby’s aukciós ház közreműködésével, rekordmagas összegért, 13,2 millió fontért, átszámítva 4,4 milliárd forintért. Ma magántulajdonban van egy ázsiai gyűjtő birtokában.

8. Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer portréja, avagy a Hölgy aranyban

Klimt a szecesszió egyik legmagasabbra törő alkotója volt, a XIX-XX. század fordulójának egyik legismertebb művésze. Provokatív munkái miatt egy időre kénytelen volt megrendelésekre dolgozni, ezek jelentős része pedig gazdag osztrák családoktól származott. Adele Bloch-Bauer alakja az egyetlen, melyet kétszer is megfestett. Ez a kép 1903 és 1907 között készült el a család megrendelésére, majd a második világháborúban a nácik ellopták, ma New Yorkban, a Neue Galériában látható.

hirdetes

9. Pablo Picasso: Dora Maar portréja

Picasso korának egyik legkiemelkedőbb művésze volt. Híres volt kusza nőügyeiről, 7 jelentős hölgy fordult meg az életében, és állítólag több száz szerető is. Közülük az egyik volt Dora Maar, fotóművész. 1937-ben készült el róla a leghíresebb portré, de számos másikat is megihletett. Ma a párizsi Picasso Múzeumban tekinthető meg.

10. Egon Schiele: Edit portréja

hirdetes

Ezt az 1915-ben készült képet feleségéről készítette, akit abban az évben vett el. Akt képeivel ellentétben, melyek gyakran felkavaróak, feleségéről egy békés, nyugodt festményt készített, a mára már híressé vált csíkos ruhában.

11. James McNeill Whistler: Kompozíció szürkében és feketében 1., ismertebb nevén Whistler anyja

Az amerikai származású festő képe édesanyjáról, Anna McNeill Whistlerről, gyakran, mint viktoriánus Madonna utalnak rá. Ha a művészvilágból nem is, a Mr. Bean nyaral című filmből bizonyára rengetegen ismerik ezt az eredetileg 1871-ben készült képet. Bár elég komor a kompozíció, mégis felküzdötte magát a legismertebb festményen ábrázolt nőalakok közé. Ma a párizsi Orsay múzeumban tekinthető meg.

12. Szinyei Merse Pál: Lilaruhás nő

Ez a festmény 1874-ben készült el, egy évvel azután, hogy elvette a modellt ülő Probstner Zsófiát. A képen a modell saját készítésű ruháját viseli. Sajnos a párnak igen hányatott sors jutott, amelyben szerepet játszott a művész ingadozó hangulata is, ám ezekből a gondokból semmi nem látszik a gyönyörű képen, ahol a feleség már várandósan pózol, ami miatt a lila ruha mindig egy kicsit szűkebbé vált. A kép ma a Magyar Nemzeti Galériában lelhető fel.

Neked melyik képzőművészeti nőalak a kedvenced?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Új építésű lakás Pest megye

Új építésű lakás Pest megyében Ha új építésű lakás Pest megyében az, amit... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Európa Külföld Magyar Szórakozás