hirdetes

Hollókő és kincsei- Hangulatos kirándulás a palóc mesefaluban

VN

Hollókő nevét minden bizonnyal már sokan hallottátok, sőt biztosra veszem, hogy a legtöbben már egyszer kétszer felírtátok a bakancslistátokra is, és most ezt cikket annak reményében nyitottátok meg, hogy még többet megtudjatok erről a mesés helyről, és hogy meggyőződjetek róla, tényleg el kell látogatnotok ide!

Hollókő legfőbb látnivalói

Hollókő a csodafalu

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnom, hogy miért kell elmenned neked is Hollókőre, akkor azt mondanám: azért, hogy a saját bőrödön tapasztald meg, amit leírni nem lehet! Hollókőről mutathatunk szép képeket, és írhatunk érdekes tényeket (és egyébként fogunk is), de a hely igazi varázsát úgy lehet átélin, ha meglátogatod. Itt még a levegő is más, a régi kor szelleme teljesen átjárja a települést, a semmihez sem fogható hangulatot pedig nem lehet így átadni, persze azért megpróbáljuk. Ezt pedig mi sem mutatja jobban, hogy a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára az erről döntő Világörökség Bizottság 1987-ben.

“Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik legjobban: hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőtt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk” vall erről a környékről Mikszáth Kálmán.

Aki egyszer járt itt, az szerintünk mindig visszavágyik!

Pár szót Hollókőről

Hollókő egy község Nógrád megyében, a Szécsényi járásban, azonban Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, ennek köszönhetően pedig világszerte ismert. Hogyan került a világörökség listájára? A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a népi építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő napjainkra sem vált szabadtéri múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják. Hollókőn sétálni tényleg olyan, mintha egy régi korban tartanánk, és egy kicsit megállt volna az idő.

hirdetes
hirdetes

Hollókő története

Hollókőn olyan, mintha megállt volna az idő. De milyen idő, miről mesélnek a falak, a csodaszép kis házikók, a romantikusan tekergő utca kövei, és a falu fölé magasodó vár, és ha már itt tartunk, miért nevezik így a települést, mi köze van a hollóhoz és a kőhöz? A falu története a 13. századig nyúlik vissza, a tatárjárás után épült fel a Szár-hegy vára. A török időkben sok más településhez hasonlóan Hollókő is elnéptelenedett: 1715-ben mindössze három adóköteles háztartásról szólnak a vármegyei összeírások, de újra telepítése gyorsan végbement, a jelenleg a legfrissebb adatok szerint 329-en lakják a települést. A településen többször pusztított tűzvész, mivel a fa szerkezetű, alapozatlan házak nagyon gyúlékonyak, a nádtetőről meg már ne is beszéljünk. A fordulópont ilyen szempontból 1909-ben érkezett el, amikor némiképpen modernizálták az építkezés hogyanját és kőlapra kezdték el emelni a vályogfalú házakat szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel. Ennek követeztében a mai arculat 1911 környékén alakult ki, és azóta őrzi szépségét. Hogy a falu honnan kapta a nevét, azt a következő oldalon áruljuk csak el, ahol megosztunk még további érdekességeket is, többek között írunk a fő helyi látnivalókról is, mindenképpen érdekes lapozni, de csak miután végig lapoztátok a galériát, ugyanis mutatunk nektek néhány hangulatos fotót is!

Kattintsatok a képre, lapozzatok, és likeoljátok kedvenceiteket!

 

Ha tudni akarjátok honnan ered Hollókő neve, lapozzatok, igen érdekes magyarázatot találtunk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunai panoráma

Dunai panoráma: Milliók kedvence, Budapest első számú reklámarca. A dunai panorámába... Tovább

Győr

Győr megyei jogú város az Osztrák-Magyar határtól nem messze, a Nyugat-Dunántúl régió... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!