hirdetes

Hollókő és kincsei- Hangulatos kirándulás a palóc mesefaluban

VN
Hollókő legfőbb látnivalói

Miért Hollókő Hollókő?

Hollókőnek egyáltalán nem szokványos neve van. Biztosan te is elkezdtél rajta gondolkozni, hogy miért is kaphatta ezt? Hát mi is, úgyhogy utánajártunk, és természetesen réges-régi korok ódon legendáira bukkantunk rá, mutatjuk is ezeket. Egy legend szerint Kacsics András elrabolta és épülő várába zárta a szomszédos földesúr szépséges asszonyát. De szerencsétlenségére az asszony dajkája azonban „boszorkány” volt, és szövetkezett az ördöggel, akit rávett, hogy fiait változtassa hollóvá. Az ördögfiak az erődítményt kőről kőre lebontva kiszabadították az asszonyt, majd ezekből a kövekből egy közeli sziklán új várat raktak belőlük. Ez a vár lett Hollókő, az alatta elterülő falu pedig a várról kapta nevét. Ezenkívül kering egy másik legenda is: egy gőgös nemesúr kezdte el építeni a várat a hegytetőn. Még nem volt vele készen, amikor ő is egy asszonyt rabolt magának és felvitte a félkész várába. Azonban az asszonynak volt két idomított hollója és ezek éjszakánként elhordták a köveket, amiket a kőművesek nappal felraktak, így a vár csak akkor épült fel, amikor a rabságban tartott asszony visszakapta szabadságát.

hirdetes

Miért érdemes Hollókőre látogatni?

Reméljük, már jó úton vagyunk abba az irányba, hogy sikerüljön meggyőznünk téged afelől, hogy igenis érdemes ezt a palóc falut meglátogatni legalább egyszer. Hollókő egy valóságos szabadtéri múzeum, ahol akármerre nézel kincseket pillanthatsz meg. Érdemes egy nagy-nagy sétát tenni az Óvárosban. A település főutcájában a Kossuth utcában sorakoznak a jellegzetes fehér, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak. A régi épületekben érdekes kiállításokra is lehet bukkanni. A Hollókő valóságos jelképének számító apró, fazsindelyes, 1889-ben épült római katolikus templom a falu szívében áll, fából ácsolt tornya egyetlen szög felhasználása nélkül készült, ezt sem szabad kihagyni a sétából, na meg a falu legöregebb házában berendezett falumúzeumot sem, de a postamúzeum, és a babamúzeum is kötelező elem! Emellett pedig több épületben is részt vehettek kézműves foglalkozásokon, lehet többek között korongozni, gyertyát önteni, kékfestőzni, szőni, de akár csuhébabát készíteni.

Mikor érdemes Hollókőre látogatni?

hirdetes

Általában hagyomány őrző programok is szoktak itt lenni ünnepnapokon, a húsvéti a legismertebb, persze ez alól az idei év kivétel a koronavírus miatt, de talán nem is baj. Mi azt tanácsoljuk nektek, hogy az első lapogatásra valami kevésbé népszerű napot tűzzetek ki, hogy a turisták nélküli bájos falusi hangulatot át tudjátok élni.Egy őszi kirndulás erre remek alkalom, de tavasszal is érdemes erre fordulni!

A Hollókői vár

Az óváros megannyi érdekessége mellett érdemes még egy kicsit a Hollókői várban is időzni, ami Hollókő közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén áll.  A vár jellegzetessége, hogy a szikla miatt szabálytalan a formája. A levegőből a vár olyan, mint egy csigaház, amelynek központja az ötszögletű öregtorony, de erről a galériában mutatunk is képet. Kanyargós utak visznek fel az erődítményhez. Nyitva április 1-től október 1-ig, mindennap 10.00-17.30-ig, október: 10.00-16.30, márc., nov.: Hétvégén: 10.00 – 15.30, dec., jan., febr.: zárva. Belépő ára: felnőtt: 900Ft, Diák: 600 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anonymus Szobor

Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

Paprikás csirke

Paprikás csirke: Az egyik leghíresebb magyar étel, ami Magyarország egyik legismertebbjének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!