hirdetes

Országunk legnagyobbja: a Hortobágy

SzSz

A Hortobágyon számos látnivaló és természeti érték található meg, de miket tartogat számunkra a Hortobágy? Mit érdemes megnézni? Összefoglaltunk cikkünkben!

A Hortobágy: a magyar természeti érték

A Hortobágy Magyarország egy legnagyobb kis tájegysége, amely a Közép-Tisza-vidék része. A Tiszától egészen a Hajdúságig terjed területe, amely összesen 1700 km2. Területe alá tartozik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, és Jász-Nagykun-Szolnok megye is. A Hortobágy nagy része nemzeti parkként üzemel, hiszen számos területe gyéren lakott. A Hortobágyról a pusztaság, a pásztor és a betyárélet az első, ami nekünk magyaroknak először eszébe jut. Emiatt is népszerű idegenforgalma a hazai látogatók és a turisták között is. 

Már 1999 óta a Világörökség része

Az UNESCO Világörökségi Listája folyamatosan bővül és már számos magyar helyszín is megkapta a Világörökségi elismerést. Az 1007 világörökségi helyszínből, 779 kulturális értékei miatt kapta meg ezt a címet, melyből csupán 83 büszkélkedik a kulturtáj kategóriában. A Hortobágyi Nemzeti Park 7 másik helyszínnel együtt a pásztorkodás, pásztoroló állattartás a tájkép alakításában miatt kapta meg a Világörökségi címet. 

A Hortobágy nem csak a világörökségi értékek között szerepel, de elfogadták Hungarikumként is külön elbírálás nélkül, hiszen a törvény erejénél fogva kijárt a cím. 

hirdetes

Európa legnagyobb füves pusztája

A Hortobágyi Nemzeti Park nem csak hazánk, de Európa egyik legnagyobb füves pusztája. A rajta található 4 tájvédelmi körzet és 19 önállóan működő természetvédelmi terület rengeteg látnivalót tartogat magában. A nemzeti park egésze bioszféra-rezervátum, amely az UNESCO Ember és bioszféra programjának (Programme on Man and the Biosphere (MAB)) keretein belül létrejött természetvédelmi rendeltetésű területet jelent. Ennek célja, hogy megmutassák az ember és a bioszféra között létrejött kiegyensúlyozott kapcsolatot. A Hortobágyon számos víznyerőhely is található, amely között az egyik legismertebb a Hortobágyi-Halastó. 

hirdetes

Sok szerepünk van mai megjelenésében 

A Hortobágy egykor ligetes sztyeppeként nézettki, hiszen néhány száz évvel ezelőtt a Tisza uralma alatt állt a Alföld. A mai jellegzetes táj kialakításában igen sok szerepünk volt, hiszen a 19. században megkezdtük a terület szabályozását: a folyók és a mocsarak vízrendezéseivel, az erdők kivágásával, felégetésével és persze a legeltető állattartással. Az egyik virágzó települések, a török időkben sajnos elpusztultak, azonban emléküket a pusztarészek nevei őrzik továbbra is. 

A Hortobágy síkságai

A Tiszta és mellékfolyóinak áradásai segítségével lett a Hortobágy tökéletesen sík. A teljes terület igen érdekes a magasból, hiszen olyan, mint egy óriási szőnyeg, amelyen néhol megcsillan a Hortobágy folyója. A síkságon található kunhalmok néhol kiemelkednek a talajból, amelyek mesterségesen lettek kialakítva emberek által. Ezeket egykor őrködésre használható dombként vagy temetkezési helyként használták. A Hortobágyon számos mocsaras rész is található, amelyek a Sajó és a Hernád lefolyásaiból keletkeztek. 

A következő oldalon a Hortobágy jellegzetes állatvilágát és látnivalóit ismerheted meg.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kecske-lyuk

Kecske-lyuk: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A fokozottan védett... Tovább

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Tovább a lexikonra